Dansk Center for Herregårdsforskning
Dansk Center for Herregårdsforskning blev stiftet i 2004 og er et samarbejde mellem Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, Aarhus Universitet, Nationalmuseet og Arkitektskolen Aarhus. Centeret har til huse på Gammel Estrup og ledes af en faglig bestyrelse af repræsentanter fra de fire stiftende institutioner. Drift og projekter finansieres af eksterne fonds- og puljemidler.
Centeret har til formål at fremme og koordinere forskning i de danske herregårde og kulturmiljøer og øge befolkningens generelle kendskab til herregårdsområdet. Centeret er det nationale samlingspunkt for herregårdsforskningen og den samlende kraft for den nyorientering, som forskningsområdet har gennemgået de seneste 15 år i Danmark.
Dansk Center for Herregårdsforskning har til huse på Gammel Estrup på Djursland, der i dag rummer Danmarks Herregårdsmuseum. Foto: Hans Henrik Tholstrup.
Forskning og formidling
Centeret bidrager løbende til herregårdsforskningen med forskningsprojekter og undersøgelser. Centeret står i spidsen for større formidlingsprojekter, der viderebringer forskningsresultater og eksisterende viden om herregårde.
Dansk Center for Herregårdsforskning publicerer bøger, antologier og artikler baseret på forskningsresultater og afhandlinger inden for feltet. Forfatterne er centerets medarbejdere samt tilknyttede eller eksterne herregårdsforskere. Der arrangeres hvert år konferencer, seminarer, foredragsarrangementer og ekskursioner, der formidler herregårdsforskning.
Dansk Center for Herregårdsforsknings projekter er med til at danne grundlag for udstillinger og øvrig formidling på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum. Foto: Grevens arbejdsværelse, Gammel Estrup
Herregårdsnetværk
Centeret er tovholder for et herregårdsnetværk på landsplan og for de nordiske lande. Samtidig er centeret også tovholder for det europæiske netværk for herregårdsforskning ENCOUNTER: European Network for Country House and Estate Research.
Herregårdsnetværkene er et fast samlingspunkt for en stadig større gruppe af herregårdsforskere. Vi anetværkene er der etableret en række fælles projekter og samarbejder, og der er blevet udvekslet faglige iagttagelser og inspirationer både inden for forskning, arbejdsmetoder og formidling.
Netværkene har i høj grad været med til at sætte herregårdene på en fælles dagsorden og har bidraget til dette forskningsfelts opblomstring.
Deltagere til Nordisk Slots- og Herregårdssymposium i 2009. Foto: Gammel Estrup
Dansk Center for Herregårdsforskning fungerer som videnscenter og sparringspartner for organisationer og journalister, der opsøger viden om området, og besvarer henvendelser fra fagfolk, studerende og private med interesse for området.
Se mere om Dansk Center for Herregårdsforskning på herregaardsforskning.dk
Se mere om Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum på gammelestrup.dk