

Allindemaglegaard
Allindemaglegaard - eller Allindegaard - kendes tilbage fra midten af 1400-tallet, hvor den var stamsæde for Bille-slægten.
Allindemaglegaard er en af de mindre danske herregårde, og gården fremstår i dag ikke som en herskabelig bolig.
Der har ikke været opført en egentlig herskabsbolig i forbindelse med det nuværende Allindemaglegaard.
Ejerhistorie
Allindemaglegaard - eller Allindegaard, som den tidligere hovedgård hed - var igennem to århundreder sæde for den store Bille-slægt.
Gården nævnes første gang i 1317, og i begyndelsen af 1400-tallet var herregården ejet af Bent Jonsen Bille. Ved Bent Billes død i 1441 overgik Allindemaglegaard til hans søn, rigsråd Torben Bille. Ved dennes død i 1465 overtog hans søn, Steen Basse Bille, der var rigsråd og landsdommer i Skåne, gården, men han måtte dog gennem et 27 år langt og vanskeligt skifte, før ejerforholdene endelig var udredt.
Efter Steen Basse Billes død omkring 1520 overtog Claus Bille gården. Hans søn, Jens Bille, der var lensmand på Gulland, mageskiftede i 1575 Allindegaard med Vrejslev Kloster.
Herefter hørte Alllindegaard under kronen. Gården var forfalden, og den blev derfor revet ned, mens jorden blev delt mellem to fæstegårde. Disse blev efterfølgende udlagt til en af kronens store kreditorer, rentemester Henrik Müller. Han lagde disse gårde under herregården Skjoldenæsholm, som han havde erhvervet i 1662.
I 1721 fik greve F. A. Danneskiold-Laurvig til Skjoldenæsholm tilladelse til at genoprette en hovedgård, der hvor den gamle Allindegaard havde ligget. Det var den senere ejer, kammerherre Johan Andres Bruun de Neergaard, der realiserede Danneskiold-Laurvigs planer, idet han i begyndelsen af 1800-tallet nedlagde en række fæstegårde og på deres jorde genoprettede Allindemaglegaard. Gården forblev i slægten Neergaards eje i knap hundrede år.
I 1844 blev gården til et fideikommisgods, men i 1926 overgik den til fri ejendom. I 1941 blev Allindemaglegaard solgt til lensgreve Henrik Ludvig Erdman Georg Haugwitz Hardenberg Reventlow, og i perioden 1970-1998 var den ejet af Carlsberg.
I 2021 er herregården ejet af Kim Kjær Knudsen.
Hovedbygning
Skønt hovedgården blev genoprettet i begyndelsen af 1800-tallet, flyttede ejerfamilien aldrig hertil, men forblev på det nærliggende Skjoldenæsholm.
I 1839 bestod gården kun af en grundmuret lade samt en mejeribygning, som senere blev indrettet som forvalterbolig.
I 1850 opførtes den nuværende hovedbygning på Allindemaglegaard. Der er tale om en asymmetrisk trefløjet bygning i ét og to stokværk. Bygningen, der har klassicistiske træk, er pudset og har tegltag.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er ikke fredet.
Andre bygninger
Avlsbygningerne er opført på forskellige tidspunkter og følger ikke en egentlig plan.
På gården opførtes i 1887 en hollandsk mølle. Møllen på Allindemaglegaard malede udelukkende for herregården, og den er en af de få tilbageværende gårdmøller, der blev opført rundt om i landet efter, at møllenæringen blev frigivet i midten af 1800-tallet. Møllen blev restaureret i 1969.
Fredningsstatus 2021: Ingen af ovennævnte bygninger er fredet.
Litteratur
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972
FBB: Fredede og bevaringsværdige bygninger. kulturarv.dk
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Allindemaglegården
Region og kommune
Sjælland - Ringsted
Offentlig adgang
Ingen oplysninger
Ejer
Kim Kjær Knudsen
Herregårdens størrelse
240 ha
Godsets størrelse
920 ha
Detaljeret størrelse
Ingen oplysninger
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug
Historiske forbindelser til andre herregårde
Ingen oplysninger
Bemærkninger om godset
Allindemaglegården har tidligere heddet Allindegaard. Allindemaglegården drives i et driftfællesskab omfattende i alt 920 ha
Kilder
allindemaglegaard.dk