Havløkkegaard
Havløkkegaard hed tidligere Havreløkkegaard.
I 1714 blev Havløkkegaard indlemmet i grevskabet Knuthenborg.
Den nuværende hovedbygning er opført i 1871.
Mens terrænet nord og vest for Havløkkegaard er fladt, ligger gården ved en mindre dalsænkning mod øst, hvori et middelalderligt voldsted endnu er synligt.
Ejerhistorie
Havløkkegaard ligger umiddelbart nord for landsbyen Havløkke, hvorfra gården formentlig i middelalderen er blevet udflyttet til sin nuværende placering. Sten Pedersen skrev sig i perioden 1495 til 1500 til Havløkkegaard. Han solgte senere Havløkkegaard til Eskil Gøye, hvis magtfulde slægt havde store besiddelser på Lolland.
I 1589 købte adelsmanden Lave Beck foruden Havløkkegaard flere selvejergårde. Gården lod han - sammen med sine andre besiddelser - lægge under den hovedgård, som han oprettede senest i 1597. De europæiske landbrugspriser steg voldsomt i denne periode, og det blev derfor mere almindeligt at udvide og samle hovedgårdsjorden, så landbrugsdriften kunne intensiveres.
De efterfølgende generationer fortsatte da også Lave Becks bestræbelser på at konsolidere Havløkkegaards besiddelser. Det gjaldt således også Becks barnebarn Lave Bille, der i 1674 giftede sig med sin tjenestepige Dorthea Skov. Det var hans andet ægteskab, og det var tilsyneladende ikke populært blandt hans voksne sønner.
Således havde Bille før sin død overdraget Havløkkegaard til Dorthea Skov, så hun kunne bo her efter hans død. Da han døde i 1679, blev overdragelsen imidlertid kendt ugyldig, og hans sønner af første ægteskab - Christian Bille, Jørgen Bille og Manderup Bille - overtog derfor gården.
Senere giftede Dorthea Skov sig på ny. Denne gang med Christian Wildenrath, der i 1697 købte Jørgen Billes andel i Havløkkegaard. Dorthea Skov og Christian Wildenrath oprettede samtidig et testamente, der gjorde det muligt for Christian Wildenrath at sælge ejerloddet i Havløkkegaard efter Dorthea Skovs død i 1701.
Wildenrath solgte sin andel i Havløkkegaard til Søster Lerche, der var enke efter Eggert Christopher Knuth. Søster Lerche havde allerede i 1698 havde købt Christian Billes andel i gården, og hun var en handlekraftig kvinde, der energisk fortsatte sin afdøde mands bestræbelser på at udvide sine godsbesiddelser.
Efter købet af Wildenraths ejerlod kunne Søster Lerche i 1714 indlemme Havløkkegaard i grevskabet Knuthenborg, som hun oprettede for sønnen Adam Christopher Knuth. Fra og med 1714 har Havløkkegaard været en forpagtergård under grevskabet Knuthenborg, der i 1926 overgik til fri ejendom, efter at lensafløsningsloven i 1919 havde påbudt alle majorater, dvs. grevskaber, baronier, stamhuse m.m., at blive afløst.
I 1926 afstod lensgreve Frederik Marcus Knuth 105 tdr. land fra Havløkkegaard, og på jorden blev der oprettet ti husmandsbrug.
Havløkkegaard hører i 2021 stadig under Knuthenborg Gods, og er ejet af Christoffer Knuth.
Hovedbygning
Den nuværende hovedbygning på Havløkkegaard stod færdig i 1871, opført efter tegninger af arkitekt Frederik Vilhelm Tvede. Bygningen er opført i kløvet kampesten med skifertag. Hovedbygningen erstattede en bindingsværksbygning, der tidligere indgik i et flerfløjet avlssanlæg umiddelbart vest for den nuværende placering.
Det middelalderlige voldsted øst for gården vidner om den tidligste bebyggelse på stedet, formentlig anlæg i forbindelse med Havløkkegaards udflytning fra landsbyen Havløkke.
Hovedbygningens grundform er identisk med hovedbygningerne på Knuthenlund og Maribo Ladegaard, der som forpagtergårde under Knuthenborg ligeledes er opført efter arkitekt Tvedes tegninger. Hovedbygningen består af et toetages stuehus for forpagteren mod vest, folkestue, køkken og bøttevaskeri i udløberfløjen mod øst, der går over i den nordvendte mejerifløj, der på Havløkkegaard går ud i gårdspladsen.
Hovedbygningen er opført med haven mod syd og med en åben gårdsplads nord for bygningen.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er ikke fredet.
Andre bygninger
Af det tidligere avlsanlæg er der på Havløkkegaard bevaret to avlsbygninger placeret umiddelbart i nærhed af hovedbygningen, hvoraf den største er den oprindelige svinestald placeret i forlængelse af mejeriet og ligeledes tegnet af arkitekt Tvede. Et nyere, trelænget avlsanlæg ligger nord for de øvrige bygninger.
Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er ikke fredede.
Litteratur
Bülow, E.: Danmarks større gårde, 1975
Trap, J.P.: Danmark. København 1955.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Havløkkegaard
Region og kommune
Sjælland - Lolland/Falster/Møn - Lolland
Offentlig adgang
Ingen oplysninger
Ejer
Christoffer lensgreve Knuth
Herregårdens størrelse
250 ha
Godsets størrelse
2550 ha
Detaljeret størrelse
Godset: se bemærkninger
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug
Historiske forbindelser til andre herregårde
Bemærkninger om godset
Havløkkegård er en del af Knuthenborg Gods, der har et samlet areal på 2550 ha
Kilder
Knuthenborg Gods, knuthenborg.dk
Amt, herred og sogn
Maribo - Musse - Østofte
Ejer
Eggert Chrisopher Knuth
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
2.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
250000 (kr)
Ejendomsskyld skov
0 (kr)
Drift
Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 100 køer, 30 kalve, 4 tyre, 20 heste, 5 føl.
Folkehold
1 forvalter(e), 1 fodermester(e), 1 forkarl, 7 karl(e), 3 pige(r), 3 daglejer(e).
Bemærkninger om godset
Gården var en del af Grevskabet Knuthenborg.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Maribo - Musse - Østofte
Ejer
Grevskabet Knuthenborg, Lensgreve F.M.Knuth
Herregårdens størrelse
43.39 htk
Skovskyld
0.00 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
0.00 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
0.00 htk
Bemærkninger om godset
Del af grevskabet Knuthenborg.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Maribo - Fuglse - Østofte
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
34.30 htk
Skovskyld
2.50 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
227.00 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 3, s 317. Oplysningerne om bøndergodset stammer fra ChristensenHørsholm