Sandbjerg
Sandbjerg blev grundlagt i 1571 af hertug Hans den Yngre.
Den adelige slægt Reventlow ejede Sandbjerg i hele 250 år.
Sandbjergs hovedbygning blev opført 1787-1788.
Hovedbygningen går under navnet Palæet og er i to etager i gule flensborgsten, der omkranses af en ramme af hvide, kraftige liséner.
Ejerhistorie
Sandbjerg blev grundlagt i 1571 af hertug Hans den Yngre, der var bror til Frederik II (1534-1588). I 1564 havde Hans den Yngre fået tildelt en tredjedel af kongens besiddelser i hertugdømmerne, hvilket betød, at han bl.a. fik ejerskabet over Als, Ærø og Sundeved, alle i Slesvig. Oprettelsen af Sandbjerg var et led i Hans den Yngres godssamlingspolitik, som gjorde hertugens navn frygtet af bønder og lavadel i de områder, som han besad.
Sandbjerg blev grundlagt på baggrund af fire nedlagte bøndergårde. Her byggede Hans den Yngre en dæmning ud mod Alssund, hvorved en vig fra sundet blev omdannet til Sandbjerg Sø. Ved søens sydlige bred opførte han Sandbjerg.
I 1622 døde Hans den Yngre. Året forinden havde han besluttet at udstykke sine besiddelser i hertugdømmerne i flere små fyrstendømmer, hvilket betød oprettelsen af hertuglinjerne Ærø, Nordborg, Glücksborg, Plön og Sønderborg.
Efter Hans den Yngres død fulgte Sandbjerg den sønderborgske linje. Det forhold blev ændret i 1667, hvor Christian Adolf, der i 1653 havde arvet det lille hertugdømme Sønderborg af sin far, gik konkurs. Sønderborg var på det tidspunkt tynget af gæld, og derfor tog den kongelige statholder, Frederik Ahlefeldt, Sønderborg Slot og by i besiddelse for Frederik III (1609-1670).
De mange herregårde under Sandbjerg blev solgt videre til forskellige kreditorer. Selve Sandbjerg solgte Kronen i 1673 videre til Conrad Reventlow. Sandbjerg blev herefter i slægten Reventlows eje helt frem til 1930.
Ved overtagelsen af Sandbjerg blev Conrad Reventlow samtidig udnævnt til lensgreve og i 1685 blev Sandbjerg ophøjet til et grevskab under Reventlow. Det forblev herefter det eneste danske len i hertugdømmet Slesvig. Med grevskabet fulgte en lang række rettigheder og privilegier, som den almindelig herremand ikke havde.
Conrad Reventlow nød stor velvilje hos både Christian V (1646-1699) og senere Frederik IV (1671-1730). I 1699, efter mange år i kongens tjeneste i forskellige positioner, blev han udnævnt til storkansler. Dette var en titel, der blev anvendt efter enevældens indførelse i 1660, hvor det danske og tyske kancelli blev slået sammen. Herefter blev lederen af begge kancellier tiltalt storkansler - en slags førsteminister. Efter Conrad Reventlows død i 1708 overtog sønnen Christian Ditlev Reventlow grevskabet.
I 1775 overtog Conrad Georg Reventlow grevskabet Reventlow-Sandbjerg. Han påbegyndte i 1787 hovedgårdens udparcellering, der i sidste ende betød, at størstedelen af jorderne blev bortsolgt til egnens bønder i 14 parceller. Arkitekten bag planen var Marcus Gerhard Dröhe, der var en af tidens mest reformvenlige mænd fra hertugdømmerne. Samtidig blev hoveriet ophævet, dvs. bøndernes pligtarbejde for herremanden, ligesom arvefæste blev indført.
En anden vigtig ting, som skete under Conrad Reventlows ejerskab, var opførelsen af den nuværende, prægtige hovedbygning, som han placerede nord for søen. Ved sin død i 1815 gik grevskabet videre til broderen, Christian Ditlev Frederik Reventlow.
Christian Ditlev Frederik Reventlow havde spillet en stor rolle i 1700-tallets vigtige landboreformer. Overordnet set skulle landboreformerne sikre en bedre indretning af landbruget, hvor bønderne gennem langtidskontrakter og/eller selveje fik større incitament til at forbedre gårdene. Reventlow var også en ledende skikkelse i den skolekommission, der forberedte den nye skolelov anno 1814, hvor Danmark som det første land i verden indførte undervisningspligt. I den forbindelse spillede Reventlow også en rolle i oprettelsen af flere lærerseminarier. Han døde i 1827, 79 år gammel.
Krigen i 1864 kom tæt ind på livet af Sandbjerg, der på daværende tidspunkt var ejet af Ferdinand Carl Otto Reventlow. Et par kilometer nord for gården etablerede preussiske styrker den 29. juni overgangen til Als gennem Storskoven, der hørte til Sandbjerg. Samtidig blev hovedbygningen benyttet som lazaret under krigen.
Selvom Preussen vandt krigen, og grevskabet Sandbjerg sammen med resten af Sønderjylland dermed var en del af Tyskland frem til 1920, beholdt slægten Reventlow deres besiddelser. I tiden under preussisk myndighed blev Sandbjerg stærkt reduceret som følge af lovgivning, der gjorde det muligt for fæstebønderne at overgå til selveje.
Ved Genforeningen i 1920 var Sandbjerg derfor kun en mindre herregård og et grevskab af navn mere end af gavn. I 1929 døde Christian Einer Reventlow. Da han ingen mandlige arvinger havde, besluttede slægten at sælge Sandbjerg til Knud Dahl i 1930, mens enken blev siddende på herregården Christianssæde på Lolland. Reventlow'ernes tid på Sandbjerg sluttede efter over 250 års ejerskab.
I 1954 skænkede Knud Dahls enke, Ellen Dahl, Sandbjerg til Aarhus Universitet, som overtog ejendommen efter Ellen Dahls død i 1959. Ellen Dahl var stærkt engageret i det sønderjyske spørgsmål, og derfor forpligtigede Aarhus Universitet sig på at udøve en dansk og nordisk virksomhed på Sandbjerg med fokus på sønderjyske forhold.
Aarhus Universitet ejer i 2021 stadig Sandbjerg, som primært bliver brugt som kursusejendom.
Hovedbygning
Sandbjergs nuværende hovedbygning, som går under navnet Palæet, er opført mellem 1787 og 1788 af daværende ejer Conrad Reventlows. Arkitekten og bygmesteren var Christian August Bohlsmann, der var murermester fra Sønderborg. Den nye hovedbygning blev placeret nord for Sandbjerg Sø, hvor der i 1783 allerede var opført en forpagterbolig. Hovedbygningen repræsenterer overgangen mellem rokoko og klassicisme.
Bygningen er opført i to etager uden kælder og er 11 fag lang, hvor de tre midterste fag springer en smule frem. Den er rejst på en sokkel af kløvede marksten og er opført i gule flensborgsten, der dog omkranses af en ramme af hvide, kraftige liséner. Trapperne til hoved- og havedøren er opført i sandsten. Taget er af sorte, glaserede tegl, der kun bliver brudt af kviste i gavlsiderne. Øverst er hele fire, hvide skorstene placeret.
Indvendig har alle rum stukprydede ovnnicher, der er dekoreret i rokoko- og Louis-Seize-stil, mens der findes enkle stuklofter samt flotte fyldingsfløjdøre med bl.a. små messingkasselåse. Den oprindelige plantegning er mere eller mindre bevaret med havesalen midt i huset som det vigtigste rum.
I forbindelse med overgangen til kursusejendom for Aarhus Universitet gennemgik hele hovedbygningen en stor renovering mellem 1966 og 1967 ved arkitekterne Aksel Skov og Aage Kristensen.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Ved siden af hovedbygningen ligger forpagterboligen, der blev opført i 1783, altså fire år inden man igangsatte hovedbygningens opførelse. Den er opført i en længe over en tjæret kampestenssokkel og har en gennemgående, toetages frontspids.
Bag forpagterboligen ligger flere stråtækte avlsbygninger, der sammen danner et sluttet gårdrum. De er alle opført i 1880'erne i gule sten. I 1996 gennemgik de en større restauration, hvor de blev indrettet til bl.a. undervisningslokaler og opholdsarealer. Senere blev der også bygget nye værelser i enkelte af fløjene. I 2003 blev en nybygning tilføjet området med 20 nye værelser.
Længst mod vest ligger der en bræddeklædt bindingsværkslade af holstensk type, mens der ud mod søen ligger endnu en bindingsværksbygning med hejsekvist.
Syd for Sandbjerg Sø lå tidligere en lade i bindingsværk fra 1572, som dog nedbrændte i 1928. Det var den ældste bygning i Sandbjergs lange historie, der gik tabt ved den lejlighed. I dag ligger bondegården Sandbjerggaard placeret her. Den blev opført omkring 1800 som et enkelt stuehus med hvidkalkede vægge, der er rejst på kampestenskældre. Kampestensfundamenterne stammer helt tilbage fra Hans den Yngres hovedbygning. Bygningen har et loft af tætliggende, svære egebjælker.
Hans den Yngre opførte også en vandmølle, der oprindeligt lå ud til sundet og var i drift helt frem til 1916, hvor den brændte.
Fredningsstatus 2021: Forpagterboligen og Sandbjerggård er fredede.
Kulturmiljø
Sandbjerg ligger på halvøen ved Sundeved i et smukt og roligt område, der både er omgivet af vand og skov. Til herregården ligger der en stor have, som blev anlagt i 1935 ved C. T. Sørensen.
Foran hovedbygningen er der rejst en mindesten til ære for Knud og Ellen Dahl, der skænkede Sandbjerg til Aarhus Universitet.
Litteratur
Adriansen, Inge: "Omhu og omsorg - en sønderjysk herregårdshusholdning i 1840'erne", i Herregårdshistorie 2. Gammel Estrup 2007.
Langholz, Carl: "Grev Conrad Reventlow til Sandbjerg", i: Årsskrift for Sottrup Sogn. 1988.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Rasmussen, Søren (red.): Sandbjerg. Mellem Sø og Sund. Strejftog i historie, kultur og natur. Århus 2004.
Roussell, Aage (red): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Stilling, Niels Peter: Politikens bog om Danmarks slotte og herregårde. Politiken 2005.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Sandbjerg Gods
Region og kommune
Syddanmark - Syd- og Sønderjylland - Sønderborg
Offentlig adgang
Offentlig adgang til park
Ejer
Den selvejende institution Sandbjerg Gods og Aarhus Universitets Kursusejendom
Herregårdens størrelse
136 ha
Godsets størrelse
0 ha
Detaljeret størrelse
Ager 42 ha, skov 58 ha, mose 5 ha, park/have 4 ha, sø 10 ha, andet 17 ha, bortforpagtet 42 ha
Funktion
Oplevelsesøkonomi, landbrugsdrift/skovbrug og jagt/jagtudlejning
Historiske forbindelser til andre herregårde
Frisenvold, Krenkerup, Christianssæde
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021