Agersbøl
Agersbøl var oprindeligt navnet på en lille landsby.
Agersbøls jordtilliggende blev i starten af 1800-tallet solgt fra af Ulrik Christian von Schmidten.
Den nuværende hovedbygning blev opført i 1845 af Martin Ingwersen.
Hovedfløjen karakteriseres af et firkantet tårn.
Ejerhistorie
Agersbøl var oprindeligt navnet på en lille landsby på Vejleegnen. Mette Bydelsbak, der var gift med Mogens Gøye, arvede en enkelt gård i landsbyen i starten af 1500-tallet. Gøye var en af tidens rigeste adelsmænd og købte i 1528 fire andre gårde i området, idet han ønskede at etablere et sammenhængende godskompleks omkring Agersbøl. Planerne blev dog først realiseret under barnebarnet Margrethe Høg, der sikrede Agersbøl herregårdsstatus omkring 1595.
I 1638 købte Jørgen Juul Agersbøl. Jørgen Juuls ægteskab var dog så problematisk, at han og hustruen, Ellen Arenfeldt, blev skilt i 1666, hvilket bestemt ikke var almindeligt i datiden. Året efter blev det ved et forlig besluttet, at Ellen Arenfeldt skulle have Agersbøl. Ved hendes død i 1676 blev gården delt mellem hendes og Jørgen Juuls arvinger, der over tid solgte Agersbøl til Laurids Brorson.
Fra slutningen af 1600-tallet og op til midten af 1700-tallet havde Agersbøl en lang række skiftende ejere. I 1760 blev den imidlertid overtaget af Marcus Pauli Marcussen fra Krastru, som knap 40 år senere overdrog den til sin søn og svigersøn: Poul Marcussen og Ulrik Christian von Schmidten.
Marcussen og Schmidten fik i 1797 kgl. bevilling til at sælge fæstegodset fra uden at miste Agersbøls hovedgårdsfrihed, dvs. den skattefrihed, herregården nød godt af. Siden 1768 havde godsejerne haft mulighed for at bevare skattefriheden for hovedgårdsjorden, selvom de frasolgte fæstegodset. Muligheden skulle styrke incitamentet til at sælge fæstegods til selveje.
I 1799 blev Schmidten eneejer af Agersbøl. Schmidten var en af tidens såkaldte "godsslagtere", der opkøbte godser, udstykkede og videresolgte godserne. Mellem 1799 og 1801 solgte Schmidten størstedelen af fæstegodset fra, og i 1801 blev resten af godset og hovedparcellen solgt til forvalteren Erik Grave Hoppe.
I 1816 købte Johannes Peter Ingwersen Agersbøl. Ingwersen havde skabt sig en formue gennem studehandel og kronede sit livsværk med erhvervelsen af herregården. Ingwersens efterkommere solgte i 1878 gården til H. Hastrup, der gik konkurs i 1888. Efterfølgende skiftede gården jævnligt ejere, og særligt tiden under 1. verdenskrig og den følgende efterkrigstid var præget af ejendomsspekulationer og mange ejerskifter.
I 2021 er herregården ejet af Anders Kirk Johansen.
Hovedbygningen
Den tidligst kendte hovedbygning på Agersbøl var i to etager. I 1728 overtog Pernille Jørgensen Agersbø, og hun lod gården ombygge. Den katolske kirke, der endnu på det tidspunkt lå på gården, blev revet ned, og omkring 1746 opførte hun en ny trefløjet hovedbygning.
Bindingsværksbygningen var i modsætning til den tidligere hovedbygning i én etage.
Den nuværende hovedbygning blev opført i 1845 af Martin Johansen Ingwersen. Ingwersens lange hovedfløj er i én etage og flankeres af to korte tværgavle i to etager. Hovedfløjen domineres mod gården af et firkantet tårn med højt spir opført i 1884, mens tværgavlene er karakteriseret ved deres kamtakkede gavle.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er ikke fredet.
Andre bygninger
Syd for hovedbygningen ligger en stor trelænget avlsgård, der åbner sig mod hovedbygningen. Den grundmurede avlsgård blev opført i 1845, men blev i 2000 suppleret af en enkeltstående længe.
Fredningsstatus 2021: Bygningerne er ikke fredede.
Litteratur
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-68.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Hattinger-Jacobsen, J: Landsby og herregård. Vejle Amts Aarbøger. 1950.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Agersbøl Gods
Region og kommune
Syddanmark - Hedensted
Offentlig adgang
Ingen oplysninger
Ejer
Agersbøl ApS v/Anders Kirk Johansen
Herregårdens størrelse
147 ha
Godsets størrelse
756 ha
Detaljeret størrelse
Herregården: ager 105 ha, skov 35 ha, park/have 3 ha, sø 1 ha, andet 3 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug og erhvervsudlejning
Historiske forbindelser til andre herregårde
Ingen oplysninger
Bemærkninger om godset
Under hovedgården hører fire huse. Agersbøl Gods hører i dag under Rohden Gods, der har et samlet areal på 756 ha
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021
Amt, herred og sogn
Vejle - Nørvang - Øster-Snede
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
43.52 htk
Skovskyld
0.53 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
0.00 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 5,2 s 992