Dansk (Skift)
English
  • Find herregård
    • Herregårde nutid
    • Herregårde år 1900
    • Herregårde år 1850
    • Herregårde år 1770
  • Artikler om herregårde
  • Herregårde nutid
  • Herregårde år 1900
  • Herregårde år 1850
  • Herregårde år 1770
  • Om hjemmesiden
  • Om hjemmesidens kort
  • Ordforklaring
  • Om Dansk Center for Herregårdsforskning
  • Kontakt Dansk Center for Herregårdsforskning
  • Cookie- og privatlivspolitik

Fussingø

Fussingø blev opført i 1550'erne som erstatning for en ældre hovedgård, kaldet Gjandrup eller Gjandrupgaard, der var nedbrændt 1534 under Grevens Fejde (1534-1536). Fussingøs første hovedbygning blev imidlertid revet ned i 1790 og erstattet af den nuværende. Endnu kan man dog på halvøen Gammelhave se resterne af den gamle hovedbygnings fundament.

Fussingø var i samme slægts eje i 400 år.

Efter Anden Verdenskrig blev Fussingø konfiskeret af Staten som tysk ejendom.

Ejerhistorie

Ejerhistorie

Hvor gammel hovedgården Gjandrup er vides ikke, men fra begyndelsen af 1400-tallet skriver medlemmer af slægten Sommer sig til gården, der lå i landsbyen af samme navn. Den sidste af slægten, Christen Sommer, oplevede borgerkrigen Grevens Fejde (1534-1536) på nærmeste hold. Som medlem af adelen stod Christen Sommer for skud, da den spirende uro blandt bønderne slog ud. Grevens Fejde var et resultat af rigsrådets uenighed i valget af en ny konge. Frederik I's (1471-1533) søn og arving, hertug Christian - den senere Christian III (1503-1559), var åbenlyst for Reformationen. Danmark tilhørte stadig den katolske tro, og mange gamle rigsråder ønskede ikke at få protestantismen indført i landet. Et andet kongsemne var Christian II (1481-1559), som var blevet fængslet i 1532.

Grevens Fejde afslørede store sociale og religiøse spændinger i samfundet og udviklede sig til et opgør mellem borgere og bønder på den ene side og adelen på den anden. Konflikten blev vundet af adelen, den militære og økonomiske overklasse, men især Skipper Clements bondehær nåede at forårsage store ødelæggelser på jyske godser. Deriblandt Gjandrup, der blev brændt ned til grunden af de oprørske bønder.

I 1536 blev Reformationen indført i Danmark. Den nye konge, Christian III, introducerede den protestantiske, kongestyrede kirke, som bestod frem til 1849. Desuden konsoliderede adelen sin stærke stilling i samfundet.

Efter Gjandrups ejer Christen Sommers død kom gården ad omveje i 1540 til Albret Skeel, der samlede sine besiddelser omkring en ny borg, som han lod opføre på en holm i Fussing Sø og kaldte Fussingholm.

I 1547 havde Albret Skeel fået overdraget birkeretten til Fussing. Birkeretten betød, at godset blev en selvstændig retskreds, hvor godsejeren kunne udnævne dommerne. Fussingø havde birkeretten frem til 1815.

Efter Albret Skeels død i 1568 fulgte hans søn som ejer af herregården. De næste år udvidede og samlede slægten store gods- og jordbesiddelser. Slægten støttede kongemagten og var en repræsentant for den gamle adels stærke konservatisme.

1660 gik Fussingø til den kun 9-årige Mogens Skeel, der efterfølgende modtog en adelig uddannelse, hvor militære færdigheder samt administrative og politiske kompetencer blev vægtet. Han tog dernæst på en længere dannelsesrejse, hvor han blandt andet deltog i store udenlandske krige. Efter en årrække vendte han hjem til sine godser.

Mogens Skeel var en dannet embedsmand med litterære interesser. Han skrev mange digte på både latin og dansk og er sandsynligvis også forfatteren til værket "Grevens og Friherrens Komedie", der er en kritik af den nye brevadel, som Christian V (1646-1699) lod indføre i 1671 for at sikre adelens støtte til enevælden. Komedien var et satirisk drama, og den giver et indtryk af den harme, som den gamle adel nærede overfor den nystiftede brevadel. De nye adelige var ofte borgerlige slægter, der kunne købe sig til gods og jord. Komedien blev skrevet omkring 1675 og vakte i samtiden betydelig opsigt.

I 1688 oprettede Mogens Skeel stamhuset Fussingø. Hermed sikrede Mogens Skeel sig, at godset ikke i fremtiden blev delt mellem mange arvinger eller forsvandt ud af slægtens eje.

Mogens Skeel døde i 1694, hans enke fire år senere. Parrets datter blev den næste ejer af Fussingø. Hun giftede sig i 1702 med Christian Ludvig von Plessen, der blev en af landets største godssamlere. Som det var bestemt i forbindelse med oprettelsen af stamhuset Fussingø videreførtes imidlertid navnet Scheel, således at stamhusbesidderne herefter kaldtes Scheel von Plessen. I parentes bemærkes det, at Christian Ludvig von Plessen tilhørte den brevadel, som Mogens Skeel havde været ivrig modstander af.

I 1749 overgik Fussingø til Christian Ludvig Scheel von Plessen, der var oldebarn efter Mogens Skeel. Christian Ludvig Scheel von Plessen var en af tidens ivrige og reformvenlige godsejere. Det var derfor naturligt, at han fik tildelt et sæde i Johann Friedrich Struensees (1737-1772) landbokommission i 1770.

Struensee, der i 1770-1772 regerede i kongens navn, var inspireret af de mange nye franske filosofiske idéer om den gode styreform. Teorier om frihed og lighed optog ham og mange af hans ligesindede i Europa. Men tiden var ikke moden i Danmark. Struensees reformiver resulterede i en lang række love, der for eksempel indførte et mildere straffevæsen, afskaffede censuren og gennem landbokommissionen, hvor Christian Ludvig Scheel von Plessen havde sæde, havde til hensigt at ændre bøndernes forhold radikalt.

Især de nye tiltag for bønders forhold fik mange godsejere til at vende ryggen til Struensee, og samtidig havde han også indgået i et kærlighedsforhold til dronningen. Forholdet blev brugt som påskud til at arrestere og senere henrette ham. Efterfølgende blev mange af hans knap 1800 nye love og ordrer omstødt.

På trods af de voldsomme politiske kampe fortsatte Christian Ludvig Scheel von Plessen sit fremskridtsvenlige arbejde inden for landbruget. I 1785 fremgik det, at hele Fussingøs hovedgårdsmarker stort set blev drevet uden brug af hoveri fra bønderne. Han indførte arvefæste på Fussingø, hvilket betød at fæstegårdene kunne gå i arv gennem generationer og at bønderne på denne måde kunne sikre deres efterkommere en andel i forbedringer af gårdens drift. I visse tilfælde kunne arvefæstere også belåne og pantsætte gården for at investere i driften, hvorved forholdene nærmede sig status af selveje.

I 1790 opførte Christian Ludvig Scheel von Plessen en ny hovedbygning til Fussingø, og i samme ombæring rev han Albret Skeels gamle borg fra omkring 1555 ned. Den nye bolig skulle være tidssvarende, men senere blev den mødt med kritik fra både forfatteren Steen Steensen Blicher og historikeren Christian Molbech, som mente, at den nye hovedbygning ikke kunne måle sig med den gamle borg.

Gennem de følgende hundrede år fortsatte familien Scheel von Plessen, og senere en anden gren af familien ved navn Scheel-Plessen, med at være Fussingøs ejere. Familien ejede desuden en række godser i Holsten og opholdt sig sjældent på Fussingø, der primært blev brugt som sommerbolig. I 1939 kom gården til Carl Scheel-Plessen, som var preussisk ritmester og tysk officer. Da gården var på tyske hænder, blev hele godset efter Anden Verdenskrig konfiskeret af Staten. En mindre del af jorden blev derefter udstykket, og hovedgården forvaltes i dag af Skov- og Naturstyrelsen.

Pr. 2020 blev området udpeget som kommende Naturnationalpark, der har til hensigt i højere grad at lade naturen udvikle sig på naturlige præmisser uden landbrugsdrift, og hvor skoven henlægges som urørt skov, mens der også udsættes store græssende dyr.

Venneforeningen 'Fussingø-gruppen' afholder rundvisninger, udstillinger og arrangementer i hovedbygningen, som er åben for publikum om sommeren.

Tjenestefolk
1787

Folketælling 1787

Følgende oplysninger om herregårdens ansatte og samlede hushold stammer fra folketællinger fra 1787 og er gengivet med datidens stavemåde. Data er baseret på Rigsarkivets Dansk Demografisk Database og Folk i Fortiden. Læs mere om sidens informationer om tjenestefolk her og se sidens tema om tjenestefolk her.

Link til den oprindelige folketælling.

Gabriel Trÿde

Forvalter

Alder: 35
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Forvalter ved Fussingøe
Severin Baj

Hiorddreng ??

Alder: 20
Civilstand: Ugift
Christen Andersen

Tjenestekarl

Alder: 36
Civilstand: Ugift
Knud Nielsen

Tjenestekarl

Alder: 24
Civilstand: Ugift
Søren Smidt

Tjenestekarl

Alder: 32
Civilstand: Ugift
Karen Andersdatter

Tjenestepige

Alder: 34
Civilstand: Ugift
??

Møller og Birkeskriver ??

Alder: 52
Civilstand: Gift
Position i husstanden: Mand
Abelone Hempel

Kone

Alder: 46
Civilstand: Gift
Jacob Nielsen

Møllersvend

Alder: 35
Civilstand: Ugift
Jørgen Nielsen

Tjenestekarl

Alder: 40
Civilstand: Gift
Niels Andersen

Tjenestekarl

Alder: 25
Civilstand: Ugift
Peder Laursen

Tjenestedreng

Alder: 13
Civilstand: Ugift
Anders Jensens

Tjenestedreng

Alder: 7
Civilstand: Ugift
Kirsten Nielsdatter

Tjenestepige

Alder: 34
Civilstand: Ugift
Johane Jensdatter

Tjenestepige

Alder: 26
Civilstand: Ugift
Jonhur Hempel ??

Mandens steddatter ??

Alder: 19
Civilstand: Ugift
Niels Gjerlev

Birkedommer

Alder: 51
Civilstand: Gift
Position i husstanden: Mand
Ane Maria Gjerlev

Hans kone

Alder: 45
Civilstand: Gift
Christian Ludvig ??

Deres søn

Alder: 17
Civilstand: Ugift
Mathias Bager

Konens fader

Alder: 73
Civilstand: Gift
Anne Johanne

Konens moder

Alder: 69
Civilstand: Gift
Mads Andersen

Tjenestekarl

Alder: 32
Civilstand: Ugift
Niels Andersen

Tjenestekarl

Alder: 26
Civilstand: Ugift
Anders Christensen

Tjenestedreng

Alder: 10
Civilstand: Ugift
Karen Jacobsdatter

Tjenestepige

Alder: 28
Civilstand: Ugift
Ane Frederiksdatter

Tjenestepige

Alder: 23
Civilstand: Ugift
1850

Folketælling 1850

Følgende oplysninger om herregårdens ansatte og samlede hushold stammer fra folketællinger fra 1850 og er gengivet med datidens stavemåde. Data er baseret på Rigsarkivets Dansk Demografisk Database og Folk i Fortiden. Læs mere om sidens informationer om tjenestefolk her og se sidens tema om tjenestefolk her.

Link til den oprindelige folketælling.

Peder Schønning Bloch

Kammerraad, landmaaler, fattigcommissair, godsforvalter, husfader

Alder: 52
Fødested: Nyborg
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Foussingøe
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Agathe Johanne Tryde

Hans kone

Alder: 45
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Foussingøe
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Severin Janus Bloch

Deres barn

Alder: 11
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Gabriel Frederik Bloch

Deres barn

Alder: 8
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Jens Bindesbøll Bloch

Deres barn

Alder: 6
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Andreas Christian Tørsleff

Examinatus juris, fuldmægtig

Alder: 23
Fødested: Rosenholm sogn, Randers amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Mads Andersen

Tjenestekarl

Alder: 37
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Christen Jensen

Tjenestekarl

Alder: 52
Fødested: Vorning sogn, Viborg amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Karen Sørensdatter

Tjenestepige

Alder: 36
Fødested: Mammen sogn, Viborg amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Ane Marie Christiansdatter

Tjenestepige

Alder: 36
Fødested: Her i pastoratet
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Frederik Christian Kann

Skovrider, husfader

Alder: 43
Fødested: Lolland
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Foussingøe
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Marte Elise Hansen

Hans kone

Alder: 40
Fødested: Lolland
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Foussingøe
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Emilie Kann

Deres barn

Alder: 12
Fødested: Meilgaard, Randers amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Johanne Frederikke Kann

Deres barn

Alder: 7
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Ernst Frederik Kann

Deres barn

Alder: 1
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Karen ?? Jerichau

Lærerinde

Alder: 18
Fødested: Randers
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Maren Sørensdatter

Tjenestepige

Alder: 21
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Johan Tryde

Møller, forpagter, husfader

Alder: 56
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Karen Marie Velling

Hans kone

Alder: 36
Fødested: Randers
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Gabriel Tryde

Deres barn

Alder: 14
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Peder Agathon Tryde

Deres barn

Alder: 13
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Carl Peder Tryde

Deres barn

Alder: 11
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Søren Tilemann Hempel Tryde

Deres barn

Alder: 9
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Ane Margrethe Tryde

Deres barn

Alder: 7
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Johan Tryde

Deres barn

Alder: 5
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Eggert Christoffer Tryde

Deres barn

Alder: 3
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Kirstine Margrethe Hempel

Møllerens moder, nyder ophold hos ham

Alder: 82
Fødested: Jægerspris
Civilstand: Enke
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Jens Moesgaard

Kostgænger

Alder: 82
Fødested: Her i pastoratet
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Niels Jensen

Kostgænger

Alder: 53
Fødested: Læsten sogn, Viborg amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Jens Mogensen

Seminarist, huslærer

Alder: 27
Fødested: Gassum sogn, Randers amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Christen Nielsen

Møllersvend

Alder: 29
Fødested: Læsten sogn, Viborg amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Niels Andersen

Møllersvend

Alder: 21
Fødested: Tjele sogn, Viborg amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Jacob Jeppesen

Tjenestekarl

Alder: 32
Fødested: Læsten sogn, Viborg amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Niels Christensen

Tjenestekarl

Alder: 26
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Rasmus Madsen

Tjenestekarl

Alder: 21
Fødested: Quorning sogn, Viborg amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Jens Madsen

Tjenestekarl

Alder: 15
Fødested: Quorning sogn, Viborg amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Jens Laursen

Tjenestekarl

Alder: 16
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Laurs Pedersen

Tjenestekarl

Alder: 52
Fødested: Romlund sogn, Viborg amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Ane Christensen

Tjenestepige

Alder: 17
Fødested: Randers
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Dorthe Christensdatter

Tjenestepige

Alder: 28
Fødested: Læsten sogn, Viborg amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Ane Pedersdatter

Tjenestepige

Alder: 30
Fødested: Hvam sogn, Viborg amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe mølle
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Peder Christian Nørgaard

Forpagter, husfader

Alder: 38
Fødested: Mariager
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Foussingøe Vasehus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Karen Madsdatter Lang

Hans kone

Alder: 32
Fødested: Hammershøj sogn, Viborg amt
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Foussingøe Vasehus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Margrethe Nørgaard

Aftægtskone, mandens moder

Alder: 68
Fødested: Sønderbæk sogn, Viborg amt
Civilstand: Enke
Nærmere placering: Foussingøe Vasehus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Søren Pedersen

Tjenestekarl

Alder: 39
Fødested: Randers
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe Vasehus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Mads Andersen

Tjenestekarl

Alder: 35
Fødested: Viskum sogn, Viborg amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe Vasehus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Anders Christensen

Tjenestekarl

Alder: 35
Fødested: Her i pastoratet
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe Vasehus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Peder Christiansen

Tjenestekarl

Alder: 32
Fødested: Grønnerup sogn, Viborg amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe Vasehus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Jørgen Iversen

Tjenestekarl

Alder: 22
Fødested: Romlund sogn, Viborg amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe Vasehus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Anders Poulsen

Tjenestekarl

Alder: 19
Fødested: Lindum sogn, Viborg amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe Vasehus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Inger Rasmusdatter

Tjenestepige

Alder: 23
Fødested: Gislum sogn, Aalborg amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe Vasehus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Mette Johansdatter

Tjenestepige

Alder: 23
Fødested: Ørslevkloster sogn, Viborg amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Foussingøe Vasehus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Dorthe Pedersdatter

Skovfogedenke, husmoder

Alder: 43
Fødested: Læsten sogn, Viborg amt
Civilstand: Enke
Nærmere placering: Et skovhus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Anton Peter Johan Jochum Busch

Hendes barn

Alder: 18
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Et skovhus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Hans Jørgen Busch

Hendes barn

Alder: 11
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Et skovhus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Mads Jochumsen Busch

Hendes barn

Alder: 9
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Et skovhus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Jacob Christensen Hvid

Skovfoged, husfader

Alder: 51
Fødested: Her i pastoratet
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Et skovhus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Bodil Andersdatter

Hans kone

Alder: 39
Fødested: Her i pastoratet
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Et skovhus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Christen Jacobsen

Deres barn

Alder: 15
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Et skovhus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Anders Jacobsen

Deres barn

Alder: 9
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Et skovhus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Sidsel Laursdatter

Tjenestepige

Alder: 27
Fødested: Her i pastoratet
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Et skovhus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Anders Pedersen

Skovfoged, husfader

Alder: 49
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Et skovhus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Mette Marie Jensdatter

Hans kone

Alder: 39
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Et skovhus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Else Marie Andersdatter

Deres barn

Alder: 18
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Et skovhus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Mette Kirstine Andersdatter

Deres barn

Alder: 16
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Et skovhus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Jensine Andersdatter

Deres barn

Alder: 14
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Et skovhus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Petrine Andersdatter

Deres barn

Alder: 4
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Et skovhus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Christine Andersdatter

Deres barn

Alder: 1
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Et skovhus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Christen Christensen

Indsidder, bødker, husfader

Alder: 30
Fødested: Flade sogn, Thisted amt
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Et hus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Ane Andersdatter

Hans kone

Alder: 32
Fødested: Aalum sogn
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Et hus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Anders Pedersen Brøndum

Deres plejebarn

Alder: 2
Fødested: Spentrup sogn, Randers amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Et hus
Sted: Foussingøe hovedgaard med tilligende
Bygninger

Hovedbygning

Forløberen for Fussingø var hovedgården Gjandrup eller Gjandrupgaard, der antageligvis lå i landsbyen Gjandrup. Gården blev brændt ned til grunden under borgerkrigen Grevens Fejde (1534-1536) og blev ikke genopbygget efterfølgende.

Da Albret Skeel overtog Gjandrupgaard samlede han yderligere gods i området og lod omkring 1555 en borg opføre ved bredden af Fussing Sø, som han kaldte Fussingholm. Borgen eksisterer ikke mere, da den blevet revet ned omkring 1790. Endnu ses dog fundamenterne til byggeriet - og arkæologiske undersøgelser af disse giver sammenholdt med en omfattende registrering af ejendommens tilstand og indretning i forbindelse med et ejerskifte i 1749 et godt billede af, hvordan Skeels hus må have taget sig ud.

Albret Skeels hovedbygning havde tre etager samt en kælder. Bygningen var i grundmur og med et stenfundament. Første etage bestod af syv værelser plus rummene i de tre hjørnetårne. Dette var herskabets værelser. Anden etage blev benyttet som blandt andet riddersal og bibliotek. Tredje etage bestod af værelser til tjenerskabet. Foruden det store hovedhus eksisterede der også et køkken og bryggerhus.

Af en ukendt årsag valgte Christian Ludvig Scheel von Plessen at rive den gamle borg ned i 1790. I stedet opførte han en enkel hovedbygning i tidens nyklassicistiske stil. Bygningen blev opført som et stort én etagers hus med en høj kælder. Huset er hvidkalket. Over indgangsdøren er familierne Plessen og Qualens våbenskjold.

Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.

Fussingøs ældre hovedbygning opført i midten af 1500-tallet og revet ned omkring 1790. Foto: Dansk Center for Herregårdsforskning.

Andre bygninger

Avlsbygningerne ligger øst for hovedgården og blev genopført i 1910 efter en brand. Bygningerne danner en firlænget gård. Den vestlige længe indeholdt beboelse og værelser for medhjælpere, mens de resterende tre avlslænger indeholdt henholdsvis hestestald, vognport, kostald og svinestald.

I avlsbygningerne er der i dag en skovbørnehave.

Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er ikke fredede.

 Få hundrede meter nordvest for hovedgården findes Fussingø Mølle. Selve møllehuset stammer fra 1600-tallet mens møllegårdens øvrige bygninger er opført omkring 1917. Skovridergården fra 1907 ligger umiddelbart vest for hovedbygningen, mens ejendommene Hesselbjerghus, Kardamshus og Espenlågenhus, der alle opførtes omkring 1920 som boliger for ansatte med tilknytning til skovene, ligger ved adgangsveje til godsets skovarealer. Fiskerhuset, der som navnet antyder knytter sig til godsets forpagtning af fiskeriet på Fussing Sø, er formentlig også opført omkring 1920, mens det såkaldte Groveledshus er en smule ældre. Med undtagelse af skovridergården er samtlige funktionærboliger stråtækte. Fiskerhuset og Espenlågenhuset er desuden opført i bindingsværk, mens Kardamshuset fremviser detaljer udført i bindingsværk.

Fredningsstatus 2021: Møllen, Skovridergården og de øvrige funktionærboliger på godsets område er ikke fredede.

Kulturmiljø

Kulturmiljø

Fussingø ejes i dag af Staten og er underlagt Skov- og Naturstyrelsen, der over hele landet administrerer mere end 6.000 ha. land-, skov- og naturarealer, samt en række kulturhistoriske bygninger. Godset omfatter 1176 ha.  

Landskabet omkring Fussingø er et karakteristisk herregårdslandskab. Talrige diger og grøfter vidner her om den store indsats, der blev gjort navnlig i sidste halvdel af 1700-tallet, for at forbedre og beskytte ager og skov. I grupper på markerne eller langs vejene nær hovedgården ses mange gamle egetræer. Og på halvøen Gammelhave finder man foruden fundamentet til Albret Skeels borg lindealléer, der hidrører fra den fornemme barokhave, der blev anlagt her i begyndelsen af 1700-tallet. Umiddelbart nordvest for hovedgården, ved Vasevej, findes en obelisk rejst til minde om Christian Ludvig Scheel von Plessen indførelse af arvefæste. 

I forbindelse med Fussingøs udpegelse som Naturnationalpark i 2020 ophørte landbrugsdriften på området. Og som et led i omdannelsen til Naturnationalpark forventes det, at godsets indhegnes i løbet af 2023 med henblik på udsættelse af helårsgræssende stude samt krondyr. Undtaget fra disse planer er dog hovedgårdens umiddelbare omgivelser samt halvøen Gammelhave. i alt forventes 833 ha at indgå i naturnationalpark Fussingø.

Området er åbent for offentligheden, og Fussingø er et yndet udflugtsmål. Hovedbygningen står umøbleret og åbnes i forbindelse med Fussingø-gruppens arrangementer.

Fussingø ligger i umiddelbar nærhed af Fussing Sø, et andet yndet udflugtsmål.

Læs mere om Fussingøs kulturmiljø i Dansk Center for Herregårdsforsknings rapport "Herregårdslandskabet Fussingø - en kulturhistorisk rapport".

Fussingø
Vasevej 9
8920 Randers NV

Ejerrække

  • (1425- ) Christen Sommer
  • ( -1460) Jens Andersen Kanne (Sommer)
  • (1460-1489) Oluf Sommer
  • (1489- ) Erik Sommer
  • (1489-1540) Christen Sommer
  • (1540- ) Christen Andersen Sandberg
  • (1540- ) Niels Juel
  • (1540-1568) Albret Skeel
  • (1568-1595) Christen Skeel
  • (1595-1614) Margrethe Brahe, gift Skeel
  • (1614-1617) Boet efter Margrethe Brahe
  • (1617-1630) Albret Skeel
  • (1630-1659) Christen Skeel
  • (1659-1660) Boet efter Christen Skeel
  • (1660-1694) Mogens Skeel
  • (1694-1702) Charlotte Amalie Skeel, gift von Plessen
  • (1702-1729) Christian Ludvig von Plessen
  • (1729-1749) Mogens Scheel von Plessen
  • (1749-1801) Christian Ludvig Scheel von Plessen
  • (1801-1819) Mogens Scheel von Plessen
  • (1819-1828) Agathe Johanne von Qualen, gift Scheel von Plessen
  • (1828-1853) Joachim Scheel-Plessen
  • (1853-1876) Wulff Heinrich Bernhard Scheel-Plessen
  • (1876) Magnus Scheel-Plessen
  • (1876-1888) Otto Scheel-Plessen
  • (1888-1939) Louise Scheel-Plessen, gift Scheel-Plessen
  • (1939-1946) Carl Scheel-Plessen
  • (1946- ) Staten

Litteratur

Jensen, N. Thyge: Herremænd med Gyldne Kæder - Herrerne til Fussingø ca. 1500 - 1702. Fussingø 1998.

Jensen, N. Thyge: Gehejmeråder og Lensgrever - Herrerne til Fussingø 1702 - 1947. Fussingø 1999.

Nicolaisen, Frits (red.): Fussingø, Randers amts historiske samfund, 1989

Norn, Otto: “Albret Skeels Fussingø, en jydsk Herreborg”, i: Fra Randers Amt 1956.

Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.

Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.

Stilling, Niels Peter: Politikens bog om Danmarks slotte og herregårde. Politiken 2005.

Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.

Højbjerg, Klaus: Herregårdslandskabet Fussingø - en kulturhistoriske rapport. Auning 2023

Gårdens stamdata gennem tiden

NUTID (2021)

Nuværende navn

Fussingø

Region og kommune

Midtjylland - Randers

Offentlig adgang

Offentlig adgang til parken dagligt, rundvisninger for grupper kan aftales hele året

Ejer

Naturstyrelsen

Herregårdens størrelse

1183 ha

Godsets størrelse

Ingen oplysninger

Detaljeret størrelse

Ager 190 ha, eng 3 ha, skov 770 ha, sø 220 ha, bortforpagtet 180 ha

Funktion

Landbrugsdrift/skovbrug, oplevelsesøkonomi, boligudlejning og erhvervsudlejning

Historiske forbindelser til andre herregårde

Gammel Hammelmose, Saltø, Selsø

Bemærkninger om godset

Fussingø tilhører Naturstyrelsen Kronjylland, der også omfatter Hald Hovedgård og Kalø Gods

Kilder

Større Gårde & Skove. Nærum 2021, fussingoeslot.dk

1900

Amt, herred og sogn

Viborg - Sønderlyng - Ålum

Ejer

Louise Emma Augusta Birgitte Scheel-Plessen

Herregårdens størrelse

0.00 htk

Godsets størrelse

Ingen oplysninger

Detaljeret størrelse

7.00 tdr.l

Skovskyld

0.00 htk

Avlsgårde

Ingen oplysninger

Ejendomsskyld gård

235000 (kr)

Ejendomsskyld skov

325000 (kr)

Drift

Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 160 køer, 140 kalve, 6 tyre, 27 heste, 10 får. Der sælges ca. 200 svin om året.

Folkehold

1 forvalter(e), 1 fodermester(e), 1 forkarl, 7 karl(e), 5 pige(r), 7 daglejer(e), 3 polakker e.lign. om sommeren.

Bemærkninger om godset

Under Stamhuset Fussingø hørte samlet: 512 tdr. htk. bøndergods, 1230 tdr.l. skov (4 tdr. htk.), 206010 kr. i fideikommiskapital, 9400 kr. i bankaktier. Den samlede ejendomsskyld var 710000 kr.

Kilder

Ingen oplysninger

1850

Amt, herred og sogn

Viborg - Sønderlyng - Ålum

Ejer

Det grevelige Plessenske Forlods, lensgreve W.H.B. Scheel-Plessen

Herregårdens størrelse

55.05 htk

Skovskyld

2.65 htk

Mølleskyld

8.50 htk

Avlsgårde

0.00 htk

Fæstegods

Ingen oplysninger

Fæstegårde

53.27 htk

Arvefæstegårde

517.29 htk

Leje- og tyendehuse

8.02 htk

Bemærkninger om godset

Ingen oplysninger

Kilder

Ingen oplysninger

1770

Amt, herred og sogn

Viborg - Sønderlyng - Ålum

Ejer

Ingen oplysninger

Herregårdens størrelse

70.39 htk

Skovskyld

2.66 htk

Mølleskyld

8.50 htk

Tiende

268.25 htk

Fæstegods

710.32 htk

Bemærkninger om godset

Ingen

Kilder

Danske Atlas bd 4 s 447

Fussingø
Vasevej 9
8920 Randers NV

Ejerrække

  • (1425- ) Christen Sommer
  • ( -1460) Jens Andersen Kanne (Sommer)
  • (1460-1489) Oluf Sommer
  • (1489- ) Erik Sommer
  • (1489-1540) Christen Sommer
  • (1540- ) Christen Andersen Sandberg
  • (1540- ) Niels Juel
  • (1540-1568) Albret Skeel
  • (1568-1595) Christen Skeel
  • (1595-1614) Margrethe Brahe, gift Skeel
  • (1614-1617) Boet efter Margrethe Brahe
  • (1617-1630) Albret Skeel
  • (1630-1659) Christen Skeel
  • (1659-1660) Boet efter Christen Skeel
  • (1660-1694) Mogens Skeel
  • (1694-1702) Charlotte Amalie Skeel, gift von Plessen
  • (1702-1729) Christian Ludvig von Plessen
  • (1729-1749) Mogens Scheel von Plessen
  • (1749-1801) Christian Ludvig Scheel von Plessen
  • (1801-1819) Mogens Scheel von Plessen
  • (1819-1828) Agathe Johanne von Qualen, gift Scheel von Plessen
  • (1828-1853) Joachim Scheel-Plessen
  • (1853-1876) Wulff Heinrich Bernhard Scheel-Plessen
  • (1876) Magnus Scheel-Plessen
  • (1876-1888) Otto Scheel-Plessen
  • (1888-1939) Louise Scheel-Plessen, gift Scheel-Plessen
  • (1939-1946) Carl Scheel-Plessen
  • (1946- ) Staten

Relaterede artikler

Godsejer, oplysningstid og landboreformer
Den reformvenlige godsejer
Landboreformerne på Fussingø
Arkitektur og Oplysningstidens idealer
Landboreformerne i landskabet
Fussingøs historie

Herregårde i nærheden

Vis på kort

Karmark

Vis på kort

Skjern

Vis på kort

Ulstrup (Midtjylland)

Vis på kort

Østergaard (Favrskov)

Dansk Center for Herregårdsforskning
Randersvej 2
8963 Auning

T: 86 48 30 01
herregaardsforskning.dk
dch@gammelestrup.dk