Gammel Ryomgaard
Gammel Ryomgaard ligger på en forhøjning i det tidligere Kolindsund
Navnet Gammel Ryomgaard blev givet Ryomgaard i 1804 for at adskille herregården fra proprietærgården Ny Ryomgaard, der var blevet udstykket fra herregården.
Den oprindelige Ryomgaard lå ca. 30 m. syd for den eksisterende hovedbygning.
Ejerhistorie
Gammel Ryomgaard har en historie, der rækker tilbage til middelalderen, hvor herregården er opstået som landsbyhovedgård i nærheden af kirken Marie Magdalene. Herregården har herefter delt navn med landsbyen, hvori den var placeret: Ryomgaard. Det vides ikke med sikkerhed, hvem der oprettede herregården, men den tilfaldt ved arv Birgitte Eriksdatter Rosenkrantz, der i 1576 blev gift med landsdommer Mogens Juel til Pallisbjerg.
Mogens Juel tilhørte kongens inderkreds, men var ved sin død i 1605 stærkt forgældet. Birgitte Rosenkrantz måtte derfor afstå meget af sit gods for at tilfredsstille kreditorerne. Ryomgaard blev pantsat til søstrene Dorte og Anna Vestenie, men ikke desto mindre solgte Birgitte Rosenkrantz i 1606 gården til sin bror, Børge Rosenkrantz, og han solgte den samme år videre til Axel Galt, der var lensmand på Aastrup i Vendsyssel.
Axel Galts økonomi var - ligesom Mogens Juels - særdeles dårlig, og endnu før Galts død skrev den norske adelsmand Gudde Galde fra Nørlund sig til Ryomgaard, hvorfor han må have overtaget i det mindste en del heraf.
Ryomgaard blev i 1618 overtaget af Enevold Kruse fra det nærliggende Stenalt. Kruse tilhørte en gammel jysk adelsslægt og blev som mange standsfæller uddannet på Herlufsholm, før han rejste ud i Europa på dannelsesrejse. Ved sin hjemkomst blev Kruse udnævnt til bl.a. kancellisekretær og rentemester, og endnu senere til lensmand på Tranekær. I 1608 blev han medlem af rigsrådet, og ti år efter erhvervede han så Ryomgaard.
Hans søn, Jørgen Kruse, der overtog Ryomgaard i 1621, tog som faderen på dannelsesrejse, men skønt han fik en række lavere kancelliposter avancerede han ikke. Ved Jørgen Kruses død i 1668 var økonomien på Ryomgaard særdeles dårlig og hans arvinger måtte gå fra arv og gæld.
Efter Jørgen Kruses død købte gehejmeråd Otto Pogwisch til Saltø Ryomgaard, men han overdrog allerede i 1672 gården til den borgerlige Laurids Bording. Laurids Bording repræsenterede den nye enevældes samfundsstruktur, hvor dygtige borgerlige mænd kunne markere sig. Laurids Bording var, som Kruse, uddannet på Herlufsholm og havde tilbragt 14 år på rejser rundt i Europa. På rejserne fungerede han som lærer for de unge adelige mænd, som han ledsagede. Efter hjemkomsten til Danmark blev han professor på Sorø Akademi - og kort tid efter lektor i teologi i Aarhus.
Laurids Bording, der stammede fra en velhavende aarhusiansk borgerfamilie, havde - som sin far - lånt penge til Jørgen Kruse. Da Kruses arvinger fragik arv og gæld, fik Bording i 1671 kongelig tilladelse til at han og hans efterfølgere kunne bruge og nyde Ryomgaards jordegods med adelige privilegier, og Ryomgaard overgik året efter til ham som betaling for de erlagte lån.
Da Bordings enke døde i 1709 blev gården delt på en række arvelodder, og i 1713 blev gården solgt til etatsråd Peder Fogh. Fogh var søn af den københavnske borgmester Jørgen Fogh og nevø til Peder Griffenfeld. Peder Fogh døde uden børn, og det var derfor hans nevø Jørgen Fogh-Wilster, der i 1753 arvede gården.
Jørgen Fogh-Wilster efterlod sig heller ikke nogen børn, og hans enke, Anne Marie Galthen, giftede sig med Palle Krag Hoff til Høgholm. På auktionen efter Palle Krag Hoff i 1799 købte hans nevø, Henrik Muhle Hoff, Ryomgaard.
I 1801 fik Muhle Hoff, i tråd med tidens landbopolitiske udvikling, tilladelse til at frasælge fæstegodset uden at miste hovedgårdsfriheden, og i 1804 fik han tilladelse til at udparcellere selve herregården. Samme år blev hovedparcellen solgt til Peter Marcussen Wodschou, mens der af herregårdens øvrige jorder blev oprettet fire andre gårde. Herefter fik gården navnet Gammel Ryomgaard.
I 1811 solgte Wodschou hovedparcellen, der frem til 1854 blev handlet jævnligt. I 1854 blev gården købt af Christian Helenus Mourier-Petersen, der stammede fra Engelsholm. Mourier-Petersen var i en periode folketingsmand og en stabil og habil landmand, der øgede Gammel Ryomgaards jordtilliggende.
Mourier-Petersen solgte i 1902 gården til Carl Vilhelm Behagen Castenschiold til Borreby, der overdrog Gammel Ryomgaard til sin søn Adolf Frederik Holten Castenschiold. Castenschiold solgte imidlertid gården i 1912, efter at han havde erhvervet sig herregården Overgaard. Gammel Ryomgaard blev solgt til Jørgen Carl Scheel, der var ældste søn af Gammel Estrups sidste greve. Jørgen Scheel beholdt gården frem til 1941, hvor han solgte til vinhandler og konsul Johannes Fogh Nielsen. I 1953 blev gården købt af postmester Ove Nielsen, og i 1984 blev gården købt af Else Voldstedlund, hvis familie endnu ejede gården i 2021.
Hovedbygning
Det anlæg, som Jørgen Kruse påbegyndte omkring 1640, var formodentlig planlagt som et trefløjet anlæg, der dog aldrig blev færdiggjort. Muligvis på grund af Jørgen Kruses dårlige økonomi.
Kruses hovedbygning bestod af en østfløj med portgennemkørsel til ladegården og en nordfløj, der udgør kernen i den nuværende hovedbygning. Den sydlige fløj er formodentligt aldrig blevet opført, men til gengæld opførtes i bygningens nordøstlige hjørne et ottekantet tårn, hvis fundament endnu findes. En sandstensportal med Jørgen Kruses og hustruen Beate Bülows våben samt årstallet 1643 er indsat over den nuværende hoveddør til erindring om Kruses ombygning.
Hovedbygningen har fået sit nuværende udtryk gennem det byggearbejde, som Krag Hoff lod udføre på gården mellem 1768 og 1770. Jørgen Kruses nordfløj blev bevaret, men sydfløjen blev afkortet, så den blev symmetrisk med en nyopført vestfløj.
Hoff lod endvidere etablere den indvendige trappe, der fra en stengang fører op til anden etage, ligesom han var ansvarlig for at forhøje første stokværk i husets østlige fløj. Tagene blev afvalmet og til minde om sin indsats opsatte han en tavle med sine og hustruens Anne Marie Galthens initialer og årstallet 1768.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Jørgen Kruse opførte, endnu før han gav sig i kast med hovedbygningen, det fornemme ladegårdsanlæg, der ligger øst for hovedbygningen.
Avlsgården rummer i sin østlige ende en stor enkeltstående lade og mod syd en stald. Muligvis har der ligget en anden stald mod nord tidligere. Laden er grundmuret og opført på en kampestenssokkel. Den er med sit meget høje stråtag en af de smukkeste treskibede højremslader, der endnu er bevaret.
Laden er opført 1637, mens den lange lave staldbygning, der også er grundmuret og har kamtakker, er opført et år tidligere.
Fredningsstatus 2021: Laden og stalden er fredede.
Kulturmiljø
På herregården er der endnu bevaret spor af den indsats, Hoff ydede for at modernisere haven. Hoff lod i tidens stil anlægge en lang lindeallé, der endnu i dag fører fra stalden til plænen foran hovedbygningen.
Ved broen til avlsgården står to bislagsten af granit, der bærer Hoff og hans hustrus initialer samt årstallet 1763.
Hoffs arving - Muhle Hoff - anlagde en dæmning ved Gammel Ryomgaards bro, så det blev muligt at komme tørskoet over åen selv på fugtige årstider. Endnu findes det bindingsværks hus - bomhuset - hvor afgiften for at krydse broen blev opkrævet.
Fredningsstatus 2021: Bomhuset er fredet.
Litteratur
Bülow, E. Danmarks Større Gaarde. 1961-1967.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Stilling, Niels Peter: Politikens bog om Danmarks slotte og herregårde. Politiken 2005.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Gammel Ryomgård
Region og kommune
Midtjylland - Syddjurs
Offentlig adgang
Ingen offentlig adgang - kan ses fra vej
Ejer
Frank Voldstedlund
Herregårdens størrelse
161 ha
Godsets størrelse
0 ha
Detaljeret størrelse
Ager 63 ha, eng 4 ha, skov 92 ha, park/have 2 ha, forpagtet 210 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug, boligudlejning og erhvervsudlejning
Historiske forbindelser til andre herregårde
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021
Amt, herred og sogn
Randers - Sønderhald - Marie Magdalene
Ejer
Adolf Frederik Holten Castenschiold
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
21.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
323000 (kr)
Ejendomsskyld skov
0 (kr)
Drift
Gården er drevet af ejeren selv. Besætningen består af: 38 køer, 10 kalve, 1 tyre, 10 heste.
Folkehold
Ingen oplysninger.
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Randers - Sønderhald - Marie Magdalene
Ejer
Pro. T. Carstensen
Herregårdens størrelse
30.44 htk
Skovskyld
0.00 htk
Mølleskyld
3.18 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
0.00 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
5.40 htk
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Randers - Sønderhald - Marie Magdalene
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
54.16 htk
Skovskyld
8.85 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
60.72 htk
Fæstegods
420.12 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 4 s 342