Dansk (Skift)
English
  • Find herregård
    • Herregårde nutid
    • Herregårde år 1900
    • Herregårde år 1850
    • Herregårde år 1770
  • Artikler om herregårde
  • Herregårde nutid
  • Herregårde år 1900
  • Herregårde år 1850
  • Herregårde år 1770
  • Om hjemmesiden
  • Om hjemmesidens kort
  • Ordforklaring
  • Om Dansk Center for Herregårdsforskning
  • Kontakt Dansk Center for Herregårdsforskning
  • Cookie- og privatlivspolitik

Skærvad

Skærvads historie er tæt knyttet til det nærliggende Gammel Estrup, hvis ejere i flere århundrede også ejede Skærvad.

Skærvad indgik mellem 1725 og 1807 i grevskabet Scheel.

Ejerhistorie

Ejerhistorie

Margrethe I (1353 - 1412) modtog Skærvad i slutningen af 1300-tallet fra gårdens to ejere, Ture Knudsen og Vilhelm Svave. Om der har været tale om en frivillig gave eller en forebyggende handling, der skulle formilde en vred regent og forhindre en konfiskering, er uvist. Sikkert er det imidlertid, at Margrethe I i perioden efter 1396, hvor Erik af Pommerns (1382-1459) tronfølge var sikret, konfiskerede meget af det krongods, der i den urolige periode omkring 1300 var blevet overtaget af magtfulde adelsmænd.

Margrethe I belønnede imidlertid også sine støtter blandt den danske adel, og hun overdrog således i 1386 Skærvad til Jens Andersen fra Gammel Estrup. Jens Andersen havde støttet Valdemar Atterdags (1321-1375) kamp for at konsolidere kongemagten og kunne nu høste frugten af sin indsats. Jens Andersen døde i 1408, og Skærvad gik først til hans søn, Jens Jensen, og senere til barnebarnet Lave Jensen Brock, der døde i 1435. Skærvad og Clausholm tilfaldt hans søn Axel Lavesen Brock, om end Skærvad, som det var skik og brug i perioden, blev delt blandt flere ejere.

Axel Lavesen Brock, der var en af tidens største jordejere, købte de andre anparter af Skærvad og sikrede sig ejerskabet af herregården. Skærvad var dog, netop på grund af Axel Lavesen Brock store velstand og mange herregårde, ikke blandt slægtens vigtigste godser - og gården var ikke fast opholdssted for ejerslægten.

Axel Lavesen Brock overlevede sit eneste barn, og hans arving blev derfor barnebarnet Mette Albrecthsdatter Bydelsbak, der arvede både Skærvad og hans store formue. Mette Bydelsbak var gift med Mogens Gøye, en af periodens mest indflydelsesrige adelsmænd. Sammen fik de syv børn, og Mette Bydelsbaks store formue blev i 1513 delt på mange hænder.

Mette Bydelsbaks og Mogens Gøyes datter, Elline Gøye, lod i 1552 udarbejde "Fru Eline Gøyes Jordebog", der er en af de vigtigste kilder til dansk adels- og godshistorie i 1400-tallet og begyndelsen af 1500-tallet. Jordebogen giver en række oplysninger om Skærvads størrelse og betydning i perioden. Således indikerer de oplyste fæsteafgifter, at gården på dette tidspunkt var omtrent fire gange så stor som en almindelig bondegård.

Det var Elline Gøyes søster, Ide Gøye, der arvede Skærvad. Ved Ide Gøyes død i 1563 overgik gården til datteren, Sophie Rosenkrantz, der var gift med rigsråd Jakob Seefeld. Seefeld var som medlem af rigsrådet en del af den danske højadel, der netop i perioden fra Reformationen i 1536 til enevældens indførelse i 1660 havde en enorm politisk og økonomisk magt i samfundet.

Seefeld døde i 1599, få år efter han havde købt nabogården Sostrup. Ved Seefelds død overtog sønnerne Enevold og Hans Seefeld Skærvad hurtigt efter hinanden. Hans Seefelds økonomi var imidlertid problematisk, og i 1613 solgte han derfor Skærvad til Jørgen Skeel, som han havde tjent sammen med i Kalmarkrigen (1611-1613).

Jørgen Skeel var lensmand på Kalø og en af de vigtigste og mest magtfulde jyske adelsmænd i sin samtid. En position han styrkede gennem ægteskabet med Jytte Brock, der var datter af tidens rigeste adelsmand: Eske Brock fra det nærliggende Gammel Estrup. Jørgen Skeel udvidede sine besiddelser ganske betragteligt. Udover Fussingø, som han arvede fra sin far, og Gammel Estrup, som han fik gennem sit ægteskab, erhvervede han foruden Sostrup og Skærvad også den nærliggende herregård Ørbækgaard.

Ved Skeels død i 1631 overtog Jytte Brock administrationen af de mange godser. Jytte Brock døde i 1640, hvorefter det blev hendes nevø, Christian Albertsen Skeel, der overtog denne opgave. Skeel og Brocks eneste søn, Christen Jørgensen Skeel, rejste nemlig rundt i Europa på en ni år lang dannelsesrejse.

I 1650 vendte Christen Skeel imidlertid hjem til Danmark, hvor han i 1652 konsoliderede sin position i den danske højadel gennem ægteskabet med Birgitte Rosenkrantz. Christen Skeel varetog en række betydningsfulde embeder under Christian V (1646-1699) og var bl.a. medlem af statskollegiet.

Skærvads historie er tæt knyttet til Sostrups, idet de to gårde fra slutningen af 1500-tallet til midten af 1800-tallet havde samme ejere. Dog blev Skærvad i samtiden overskygget af Sostrup, hvilket formodentligt skyldtes Sostrups mere imponerende hovedbygning. Skærvad var dog næsten lige så stor som Sostrup. I 1688 blev Skærvads jordtilliggende opgjort i forbindelse med Christian V's matrikel. Skærvad var da på 61 1/3 tdr. hartkorn. En gennemsnitlig herregård var på dette tidspunkt 42 tdr. hartkorn, svarende til 7-8 bondegårde. Så Skærvad og Sostrup var begge store herregårde.

Skærvad indgik ligesom Sostrup i grevskabet Skeel, der blev oprettet i 1725 af Christen Skeels barnebarn, der også hed Christen Skeel. De to efterfølgende grever - der begge hed Jørgen Scheel - helligede sig hoflivet og de fornøjelser, som formue og rang gav adgang til. Den formue, som tidligere Skeel'er havde samlet, fik derfor hurtigt ben at gå på. I 1807 blev grevskabet Scheel ophævet, og i 1823 blev såvel Skærvad som Sostrup på grund af skattegæld sat på auktion.

Først i 1829 fandt staten en køber til Sostrup. Den nye ejer var ritmester Jacob von Benzon, der straks ved overtagelsen lod Sostrup omdøbe til Benzon og indgå i stamhuset Benzon. Stamhuset omfattede foruden Sostrup også bl.a. Skærvad, Ørbækgaard og Stensmark.

Landbruget havde vanskelige vilkår i begyndelsen af det 19. århundrede, og Benzons investering kunne ikke forrente sig. I 1839 måtte staten nedsætte en kommission, der skulle undersøge stamhusets økonomi og udrede restancerne. En række af stamhusets gårde, bl.a. Skærvad, blev solgt fra, og kun selve Sostrup blev bevaret i stamhuset.

Mellem 1840 og 1856 havde Skærvad en række skiftende ejere, der hver især frasolgte en del af fæstegodset og udparcellerede dele af hovedgårdsjorden til såkaldte afbyggergårde, dvs. gårde der blev udskilt fra større landbrug. I slutningen af 1900-tallet udskilte en række store godser, sådanne afbygger- eller avlsgårde, der kunne drives mere effektivt end de traditionelle store godser.

I 1856 blev Skærvad overtaget af grosser Johan Carøe - og ikke mindst broren - forpagter Christian Frederik Carøe. Christian Frederik Carøe var en særdeles dygtig landmand, der moderniserede driften og gjorde Skærvad til et moderne mønsterbrug og et uddannelsessted for unge landmænd. Carøe var særdeles engageret i lokalsamfundet, hvor han var medstifter af Grenå Landboforening, bestyrelsesmedlem i Kolindsunds aktieselskab, repræsentant i Brandassuranceforeningen Jylland, komitemedlem i Randers-Grenåbanen, amtsrådsmedlem, landvæsenskommissær m.m. Skærvad og Carøe personificerede således den aktive og betydningsfulde rolle, godserne og godsejerne spillede i slutningen af 1800-tallet.

Christian Frederik Carøe døde i 1891, hvorefter broren ejede Skærvad alene. Han døde dog allerede i 1893, og hans fire børn solgte i 1912 Skærvad. Begyndelsen af 1900-tallet var karakteriseret af hyppige ejerskifter. Bl.a. ejede Randers Amts Udstykningsforening i en periode gården og udstykkede 17 husmandsbrug af gårdens jorde.

I 1921 købte proprietær Søren Sørensen Skærvad, og den forblev i hans families eje frem til 2007, hvor den blev købt af Lone Moldrup, der ejede gården indtil 2015.

Skærvad ejes i 2021 af Peter Brøgger Andersen. 

Tjenestefolk
1787

Folketælling 1787

Følgende oplysninger om herregårdens ansatte og samlede hushold stammer fra folketællinger fra 1787 og er gengivet med datidens stavemåde. Data er baseret på Rigsarkivets Dansk Demografisk Database og Folk i Fortiden. Læs mere om sidens informationer om tjenestefolk her og se sidens tema om tjenestefolk her.

Link til den oprindelige folketælling.

Madame Magrethe Augusta Winther

Forpagterske

Alder: 64
Civilstand: Enke
Position i husstanden: Madmoder
Jomfru Severine Ryegaard

Huusjomfru

Alder: 37
Civilstand: Ugift
Hr Michel Kieldsen

Fuldmægtig

Alder: 31
Civilstand: Ugift
Niels Christensen

Alle Tienestefolk

Alder: 52
Civilstand: Ugift
Christen Pedersen

Alle Tienestefolk

Alder: 58
Civilstand: Gift
Anders Hansen

Alle Tienestefolk

Alder: 60
Civilstand: Gift
Jens Sørensen

Alle Tienestefolk

Alder: 23
Civilstand: Ugift
Niels Laursen

Alle Tienestefolk

Alder: 15
Civilstand: Ugift
Johanne Pedersdatter

Alle Tienestefolk

Alder: 27
Civilstand: Ugift
Ane Rasmusdatter

Alle Tienestefolk

Alder: 26
Civilstand: Ugift
Peder Nielsen

Gaaer Bettelgang

Alder: 50
Civilstand: Gift
Position i husstanden: Alle Tienestefolk
Anders Clausen

Alle Tienestefolk

Alder: 9
Civilstand: -
Rasmus Albretsen

Møller

Alder: 50
Civilstand: Gift
Position i husstanden: Mand
Birthe Cathrine Rasmusdatter

Kone

Alder: 50
Civilstand: Gift
Albret Rasmusen

Deres Børn af 1 ægteskab

Alder: 17
Civilstand: Ugift
Søren Rasmusen

Deres Børn af 1 ægteskab

Alder: 15
Civilstand: Ugift
Friderich Rasmusen

Deres Børn af 1 ægteskab

Alder: 8
Civilstand: -
Karen Rasmusdatter

Deres Børn af 1 ægteskab

Alder: 6
Civilstand: -
Jens Christensen

Tienestefolk

Alder: 33
Civilstand: Gift
Ane Pedersdatter

Tienestefolk

Alder: 22
Civilstand: Ugift
Marie Andersdatter

Indsidder

Alder: 47
Civilstand: Gift
Position i husstanden: Kone
Mette Marie Christensdatter

Hendes Børn af 1 ægteskab

Alder: 11
Civilstand: -
Anders Christensen

Hendes Børn af 1 ægteskab

Alder: 9
Civilstand: -
Maren Christensdatter

Hendes Børn af 1 ægteskab

Alder: 5
Civilstand: -
1850

Folketælling 1850

Følgende oplysninger om herregårdens ansatte og samlede hushold stammer fra folketællinger fra 1850 og er gengivet med datidens stavemåde. Data er baseret på Rigsarkivets Dansk Demografisk Database og Folk i Fortiden. Læs mere om sidens informationer om tjenestefolk her og se sidens tema om tjenestefolk her.

Link til den oprindelige folketælling.

Johan Andreas Neergaard

Eier af Gaarden

Alder: 42
Fødested: Mou Sogn Aalborg Amt
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Marie Kirstine Danielsen

Hans Kone

Alder: 43
Fødested: Gloslunde Maribo Amt
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Johan Peter Jacob Neergaard

Deres Børn

Alder: 16
Fødested: Musse Sogn Maribo Amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Sophie Magrethe Neergaard

Deres Børn

Alder: 14
Fødested: Musse Sogn Maribo Amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Annette Marie Neergaard

Deres Børn

Alder: 12
Fødested: Musse Sogn Maribo Amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Carl Ferdinand Neergaard

Deres Børn

Alder: 10
Fødested: Musse Sogn Maribo Amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Hanne Luise Neegaard

Deres Børn

Alder: 8
Fødested: Glesborg Sogn Randers Amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Peter Andreas Neergaard

Deres Børn

Alder: 2
Fødested: Her i Sognet
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Helga Brunhild Kemp

Lærerinde

Alder: 18
Fødested: Kjøbenhavn
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Christiane Frederikke Engel

Huusjomfru

Alder: 29
Fødested: Nakskov
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Andreas Frederik Villerop

Forwalter

Alder: 33
Fødested: Lemvig
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Mikkel Pedersen

Tjenestefolk

Alder: 59
Fødested: Veggerslev Sogn Randers Amt
Civilstand: Enkemand
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Rasmus Svendsen

Tjenestefolk

Alder: 71
Fødested: Rimsøe Sogn, Randers Amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Niels Eilersen

Tjenestefolk

Alder: 30
Fødested: Fjellerup Sogn, Randers Amt
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Mette Kirstine Rasmusdatter

Tjenestefolk sidstnæwntes Kone

Alder: 40
Fødested: Ørum Randers Amt
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Christen Nielsen

Tjenestefolk

Alder: 24
Fødested: Glesborg Sogn Randers Amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Peder Nielsen

Tjenestefolk

Alder: 23
Fødested: Glesborg Sogn Randers Amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Morten Simonsen

Tjenestefolk

Alder: 22
Fødested: Nørager Sogn, Randers Amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Søren Christensen

Tjenestefolk

Alder: 44
Fødested: Her i Sognet
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Mette Marie Pedersdatter

Tjenestefolk sidstnævntes Kone

Alder: 28
Fødested: Fjellerup Sogn, Randers Amt
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Niels Simonsen

Tjenestefolk

Alder: 28
Fødested: Nørager Sogn, Randers Amt
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Ane Magrethe Madsdatter

Tjenestefolk hans Kone

Alder: 25
Fødested: Engestofte Sogn Maribo Amt
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup Bye
Peder Sørensen

Tjenestefolk

Alder: 48
Fødested: Fjellerup Sogn, Randers Amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup
Christen Pedersen

Tjenestefolk

Alder: 17
Fødested: Nimtofte Randers Amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup
Rasmus Rasmussen

Tjenestefolk

Alder: 18
Fødested: Aarslev Randers Amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup
Niels Christensen

Tjenestefolk

Alder: 13
Fødested: Her i Sognet
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup
Laurs Mikkelsen

Tjenestefolk

Alder: 15
Fødested: Her i Sognet
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup
Jens Simonsen

Tjenestefolk

Alder: 30
Fødested: Glesborg Randers Amt
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup
Mette Marie Rasmusdatter

Tjenestefolk hans Kone

Alder: 22
Fødested: Glesborg Randers Amt
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup
Dorthea Jepsdatter

Tjenestefolk

Alder: 25
Fødested: Hemmed Randers Amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup
Dorthe Marie Sørensdatter

Tjenestefolk

Alder: 26
Fødested: Ørum Randers Amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup
Karen Andersdatter

Tjenestefolk

Alder: 23
Fødested: Veggerslev anders Amt
Civilstand: Gift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup
Ane Hansdatter

Tjenestefolk

Alder: 23
Fødested: Erritsøe Sogn Veile Amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup
Severine Pedersdatter

Tjenestefolk Amme

Alder: 22
Fødested: Nimtofte Randers Amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup
Christiane ??

Tjenestefolk

Alder: 24
Fødested: Randers
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup
Ane Marie Rasmusdatter

Tjenestefolk

Alder: 30
Fødested: Rosmus Randers Amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup
Henrik Nielsen

Tjenestekarl, frawærende, indkaldt til Krigstjeneste

Alder: 32
Fødested: Glesborg Sogn Randers Amt
Civilstand: Ugift
Nærmere placering: Skjervad Hovedgaard
Sted: Ginnerup
Bygninger

Hovedbygning

Det middelalderlige Skærvad lå ved Skærvad Mølleå, hvor et voldsted og grave endnu kan spores. På vægtæpper fra omkring 1690, der hænger i Riddersalen på Gammel Estrup er Skærvad afbildet som en bygning i røde mursten og med tårne. I midten af 1700-tallet var hovedbygningen flyttet til sin nuværende placering og beskrevet som en forpagterbolig. 

I 1824 blev opført en ny hovedbygning. Denne bygning, der stod indtil efter 2000, var en enkeltfløjet bindingsværksbygning i én etage. Den hvidkalkede hovedbygning havde gennemgående frontspids, fem mindre kviste, kamtakkede gavle og tegltag.

Efter en uautoriseret ombygning omkring 2007, hvor ejerne blev politianmeldt af Kulturarvstyrelsen, fik hovedbygningen sit nuværende udseende.

Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er ikke fredet.

Andre bygninger
Der har oprindeligt været et trefløjet avlsanlæg på Skærvad. Af det gamle anlæg er kun laden bevaret. Laden, der er fra 1824, er opført i bindingsværk og en port forbinder gårdspladsen med den forbipasserende vej.

Laden ligger parallelt med hovedbygningen øst for denne. Syd for hovedbygningen og laden ligger en nyere driftsbygning, der er opført i 2009.

Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er ikke fredede. 

Kulturmiljø

Kulturmiljø

Vest for hovedbygningen ligger en stor have, der blev anlagt af Christian Frederik Carøe i slutningen af 1800-tallet.

Vest for haven - mod Skærvad Mølleå - ligger resterne af det tidligere voldsted. Voldstedet ses som en aflang firkantet banke, der er omgivet af grave. Voldene blev tilplantet i 2012. 

Skærvad
Skærvad Allé 10
8500 Grenå

Ejerrække

  • ( -1345) Niels Gris
  • (1345) Vogn Pedersen
  • ( - ) Peder Markvardsen
  • ( - ) Ture Knudsen Dyre og Vilhelm Svave
  • ( -1386) DronningMargrethe
  • (1386-1408) Jens Andersen Brock
  • (1408-1435) Lave Jensen Brock
  • (1435-1498) Axel Lavesen Brock
  • (1498-1544) Mogens Gøye
  • (1544-1557) Otto Ottesen Rosenkrantz
  • (1557-1563) Ida Mogensdatter Gøye, gift Rosenkrantz
  • (1563-1599) Jacob Enevoldsen Seefeld
  • (1599-1602) Boet efter Jacob Enevoldsen Seefeld
  • (1602-1608) Enevold Jacobsen Seefeld
  • (1608-1613) Hans Jacobsen Seefeld
  • (1613-1631) Jørgen Christensen Skeel
  • (1631-1640) Jytte Brock, gift Skeel
  • (1640-1688) Christen Skeel
  • (1688-1695) Jørgen Skeel
  • (1695-1731) Christen Skeel
  • (1731-1786) Jørgen Scheel
  • (1786-1823)Jørgen Scheel
  • (1823-1829) Den Danske Stat
  • (1829-1840) Jacob von Benzon
  • (1840-1845) Christian Frederik Otto von Benzon
  • (1845-1846) C. F. J. Risom
  • (1846-1856) Johan Andreas de Neergaard
  • (1856-1891) Christian Frederik Carøe
  • (1856-1893) Johan Frederik Carøe
  • (1893-1912) Nicolaj Christian Carøe, Carl Johan Carøe, Martin Christian Carøe og Augusta Christiane Carøe, gift Trock-Jensen
  • (1912-1918) J. Skriver
  • (1918) N. Hougaard
  • (1918-1921) Alfred Chr. Hansen
  • (1921-1922) Randers Amts Udstykningsforening
  • (1922-1950) Søren Sørensen
  • (1950-1957) Enkefru Sørensen
  • (1957- ) Tage Bøystrup
  • (1976-2007) Søren Kristian Bøystrup
  • (2007- ) Lone Moldrup

Litteratur

Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980. 

Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.

Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.

Bülow, E. Danmarks Større Gaarde. 1961-1967.

Kock, Jan: Østjyske herregårde. Højbjerg 2000.

Gårdens stamdata gennem tiden

NUTID (2021)

Nuværende navn

Skærvad Hovedgaard

Region og kommune

Midtjylland - Norddjurs

Offentlig adgang

Ingen oplysninger

Ejer

Landmandsselskabet af 14. juni 2012

Herregårdens størrelse

142 ha

Godsets størrelse

0 ha

Detaljeret størrelse

Ager 42 ha, eng 3 ha, skov 97 ha

Funktion

Landbrugsdrift/skovbrug, jagt/jagtudlejning og oplevelsesøkonomi

Historiske forbindelser til andre herregårde

Gammel Estrup, Sostrup

Bemærkninger om godset

Ingen

Kilder

Større Gårde & Skove. Nærum 2021

1900

Amt, herred og sogn

Randers - Djurs Nørre - Ginnerup

Ejer

Familien Carøe

Herregårdens størrelse

0.00 htk

Godsets størrelse

Ingen oplysninger

Detaljeret størrelse

8.00 tdr.l

Skovskyld

0.00 htk

Avlsgårde

Ingen oplysninger

Ejendomsskyld gård

100000 (kr)

Ejendomsskyld skov

67000 (kr)

Drift

Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 100 køer, 40 kalve, 3 tyre, 16 heste, 4 føl, 3 får.

Folkehold

1 forvalter(e), 1 fodermester(e), 6 karl(e), 4 pige(r), 4 daglejer(e), 4 polakker e.lign. om sommeren.

Bemærkninger om godset

Under Godset Skærvad hørte samlet: 435 tdr.l. skov. Den samlede ejendomsskyld var 240000 kr.

Kilder

Ingen oplysninger

1850

Amt, herred og sogn

Randers - Djurs Nørre - Ginnerup

Ejer

Pro. Joh.Andr. Neergaard

Herregårdens størrelse

35.11 htk

Skovskyld

0.00 htk

Mølleskyld

2.12 htk

Avlsgårde

0.00 htk

Fæstegods

Ingen oplysninger

Fæstegårde

1.37 htk

Arvefæstegårde

0.00 htk

Leje- og tyendehuse

4.79 htk

Bemærkninger om godset

Ingen oplysninger

Kilder

Ingen oplysninger

1770

Amt, herred og sogn

Randers - Djurs Nørre - Ginnerup

Ejer

Ingen oplysninger

Herregårdens størrelse

61.33 htk

Skovskyld

5.31 htk

Mølleskyld

0.00 htk

Tiende

0.00 htk

Fæstegods

0.00 htk

Bemærkninger om godset

Bøndergodset er under Sostrup.

Kilder

Danske Atlas bd 4 s 3

Skærvad
Skærvad Allé 10
8500 Grenå

Ejerrække

  • ( -1345) Niels Gris
  • (1345) Vogn Pedersen
  • ( - ) Peder Markvardsen
  • ( - ) Ture Knudsen Dyre og Vilhelm Svave
  • ( -1386) DronningMargrethe
  • (1386-1408) Jens Andersen Brock
  • (1408-1435) Lave Jensen Brock
  • (1435-1498) Axel Lavesen Brock
  • (1498-1544) Mogens Gøye
  • (1544-1557) Otto Ottesen Rosenkrantz
  • (1557-1563) Ida Mogensdatter Gøye, gift Rosenkrantz
  • (1563-1599) Jacob Enevoldsen Seefeld
  • (1599-1602) Boet efter Jacob Enevoldsen Seefeld
  • (1602-1608) Enevold Jacobsen Seefeld
  • (1608-1613) Hans Jacobsen Seefeld
  • (1613-1631) Jørgen Christensen Skeel
  • (1631-1640) Jytte Brock, gift Skeel
  • (1640-1688) Christen Skeel
  • (1688-1695) Jørgen Skeel
  • (1695-1731) Christen Skeel
  • (1731-1786) Jørgen Scheel
  • (1786-1823)Jørgen Scheel
  • (1823-1829) Den Danske Stat
  • (1829-1840) Jacob von Benzon
  • (1840-1845) Christian Frederik Otto von Benzon
  • (1845-1846) C. F. J. Risom
  • (1846-1856) Johan Andreas de Neergaard
  • (1856-1891) Christian Frederik Carøe
  • (1856-1893) Johan Frederik Carøe
  • (1893-1912) Nicolaj Christian Carøe, Carl Johan Carøe, Martin Christian Carøe og Augusta Christiane Carøe, gift Trock-Jensen
  • (1912-1918) J. Skriver
  • (1918) N. Hougaard
  • (1918-1921) Alfred Chr. Hansen
  • (1921-1922) Randers Amts Udstykningsforening
  • (1922-1950) Søren Sørensen
  • (1950-1957) Enkefru Sørensen
  • (1957- ) Tage Bøystrup
  • (1976-2007) Søren Kristian Bøystrup
  • (2007- ) Lone Moldrup

Herregårde i nærheden

Vis på kort

Fævejle

Vis på kort

Ingvorstrup

Vis på kort

Sostrup

Vis på kort

Ørbækgaard

Dansk Center for Herregårdsforskning
Randersvej 2
8963 Auning

T: 86 48 30 01
herregaardsforskning.dk
dch@gammelestrup.dk