Ørbæklunde
Ørbæklunde fik herregårdsstatus i begyndelsen af 1500-tallet.
Gården blev grundlagt ved sammenlægning af flere bondegårde.
I 1500-tallet tilhørte Ørbæklunde den magtfulde adelsslægt Friis.
Ørbæklundes hovedfløj blev opført i 1560 af ejeren Henrik Friis.
Hovedbygningen minder om renæssancebygningerne på Hesselagergaard og Borreby, der blev opført af Henrik Friis' bror, Johan Friis.
Gården har siden 1782 tilhørt medlemmer af slægten Lange.
Ejerhistorie
Ørbæklundes oprindelse fortaber sig i uvished. Mellem 1300- og 1500-tallet ejede flere adelsmænd gårde i sognet, bl.a. Lundsgaard, Lundby og Lundbygaard. Hvordan disse gårde knyttes til det nuværende Ørbæklunde er imidlertid ikke helt sikkert, før man når tiden omkring 1500.
I begyndelsen af 1500-tallet tilhørte en af sognets største gårde, Lundsgaard, adelsmanden Poul Laxmand, der var en af tidens største godsejere. Laxmand blev efter personlige stridigheder med to adelsmænd dræbt på Højbro i København. Efter sin død blev han post mortem dømt for landsforræderi og frataget sine godser, herunder også Lundsgaard.
Gården blev samme år solgt til bispen i Odense Jens Andersen Beldenak. Han var medlem af rigsrådet og en drivkraft bag Laxmands dom for landsforræderi. Beldenak havde ingen børn og overlod i 1528 gården til sin nevø Christian Pedersen, der gav gården navnet Ørbæklunde.
I 1537 overtog Johan Friis Ørbæklunde i en byttehandel. Han overdrog gården til sin bror Henrik Friis, der i forbindelse med sit ægteskab med Margrethe Bild fra Ravnholt havde fået en del bondegårde i sognet.
Friis efterlod i 1571 Ørbæklund til sønnen Frederik Friis, som nogle år efter solgte den til broren Niels Friis, der også ejede Hesselagergaard. Friis opholdt sig primært på Hesselagergaard, der var hans vigtigste besiddelse. Han havde ikke desto mindre tid til at sætte sit præg på Ørbæklunde, hvor han lod opføre den nuværende hovedbygning.
Niels Friis døde i 1610, mens enken Vibeke Gyldenstierne overlevede sin mand med tre år. Ved morens død tilfaldt Ørbæklunde sønnen Jesper Friis, der tilbragte en stor del af sin ungdom i udlandet. Han havde bl.a. stået i fransk krigstjeneste, ligesom han havde besøgt Palæstina og Ægypten. Fra Ægypten hjembragte Jesper Friis to mumiekister, der i dag indgår i Nationalmuseets antiksamling.
I 1629 giftede Jesper Friis sig med Elsebet Ulfeldt, der var en søster til Christian IV's (1577-1648) svigersøn Corfitz Ulfeldt. Efter brylluppet slog ægteparret sig ned på Ørbæklunde, hvor Jesper Friis fortsatte farens bestræbelser på at udvide jordtilliggendet.
I 1638 havde Friis stærkt forøget antallet af herregårdens fæstegårde. Således blev gården i 1638 sat til 773 tdr. mod 473 tdr. hartkorn i 1626. Sideløbende med disse opkøb gennemførte Friis en række forbedringer af driften. Han lod bl.a. hovedgårdsjorde udskifte fra landsbyens driftsfællesskab, og han samlede herregårdens marker rundt om avlsbygningerne for at få en mere rationel drift.
I 1642 fik han patronatsret til Ørbæk Kirke, hvorved han overtog kirkens indtægter og fik ret til at udnævne den tilknyttede præst. Friis' omsorg for godset strakte sig også til dets beboere. I kirkens lade lod han kort før sin død indrette en skole og et hospital, hvis drift han også finansierede.
I 1651 gennemførtes skiftet efter Jesper Friis, hvorefter sønnerne Niels og Henrik Friis overtog broderparten af godset. Brødrene, og ikke mindst Niels Friis, der var den egentlige besidder, formåede imidlertid ikke at fastholde faren og farfarens indsats. I 1689 måtte han derfor sælge Ørbæklunde for at kunne betale sine søskende deres arv efter faren.
Gården blev købt af Matthias Henriksen Rosenvinge, der var en af den unge enevældes borgerlige godsejere. Rosenvinge var en dygtig godsejer, der atter fik styr på Ørbæklunde. Hans enke Anna Margrethe Wulf videreførte mandens indsats, efter hun i 1714 overtog gården.
Rosenvinges efterkommere ejede gården frem til 1781, hvor oldedatteren Karen von Heinen efter ægtemandens død lod gården sælge på auktion.
Den nye ejer var Lars Rasmussen Lange, som de følgende år foretog store forbedringer på gården. Udskiftningen blev gennemført, fæstegårdene blev forbedrede og husmandssteder oprettet. Gennem jordopkøb og forbedrede driftsmetoder blev hovedgårdens udbytte i denne periode fordoblet.
Lange overdrog i 1809 gården til sønnen Rasmus Lange, der i 1828 foretog en omfattende istandsættelse af hovedbygningen. Rasmus Lange fortsatte farens indsats og gennemførte bl.a. frasalg af fæstegods, ligesom han udvidede hovedgårdens marker ved inddragelse af noget af det tidligere fæstegods.
Som led i moderniseringen af driften opførte man i løbet af 1800-tallet forpagtergården Æblegaard. Mosejord blev opdyrket og skovdriften forbedret. Familien Lange ejer endnu i 2021 Ørbæklunde.
Hovedbygning
Ørbæklundes hovedbygning består af to fløje. Hovedfløjen, der er den ældste, blev opført i 1560 af Henrik Friis.
Fløjen, der er opført i røde mursten på en granitsokkel, er i toenhalv etage over en høj kælder. Den øverste lave etage rummer fløjens vægtergang, der var beregnet til forsvar af gården. Skydeskår og skoldehuller er endnu bevarede.
Mod borggården i nord er der opført tre firkantede tårne i tre etager. Det midterste af de tre tårne er lidt smallere end de andre og rummede tidligere gården hemmeligheder, dvs. toiletter. Mod borggården i syd karakteriseres facaden af et ottekantet trappetårn med kobbertækt spir.
Over trappetårnets dør, der oprindelig var fløjens eneste indgang, er der indsat en malet sandstenstavle med Friis'ernes og Gyldenstiernernes våben omgivet af renæssanceornamenter samt følgende inskription (dog på latin):
"Gud og fødestedets skytsånd helliget!
Ikke til overdådighed eller pralende pomp har jeg indviet dette sted, men til erindring om hans uudsigelige velgerninger, hvis uransagelige råd behersker de dødeliges skæbne, med bøn om held for efterkommerne, Niels Friis, herre til Hesselager, i Herrens år 1593. "
Trappetårnet rummer en vindeltrappe af sandsten, der forbinder alle etager. Både hovedfløjens kælder og første etage har bevaret den oprindelige ruminddeling. Bygningens svungne renæssancegavle er prydede med sandstensbånd og bærer Niels Friis og Vibeke Gyldenstiernes initialer og årstallet 1593.
Den mindre sidefløj er opført vinkelret på hovedfløjen mod øst. Den blev opført i 1650 af Elsebet Ulfeldt og er senere blevet stærkt ombygget og forlænget mod nord. I 1600-tallet opførte man desuden en karnap ved hovedfløjens vestre side. Denne blev revet ned i 1860'erne.
I 1880'erne foretog Salomon Lange en gennemgribende renovering af hovedbygningen, hvor man blandt andet fandt en renæssancedekoration i det sydvestlige værelse på første etage. Renæssancedekorationen består af glatte stukbånd, der danner trekantsmønstre og rosetter. I rosetterne er der malet englehoveder og frugtklaser.
I 1953 blev der foretaget endnu en renovering af hovedbygningen ved arkitekt H.H. Engqvist.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Oprindelig var den rektangulære gårdsplads syd for hovedbygningen på alle sider afgrænset af bygninger. Dele af de bevarede avlsbygninger kan føres tilbage til 1600-tallet. Det drejer sig om bygningernes østlige del nærmest hovedbygningen. I forlængelse af sidefløjen ligger den gamle hestestald og mod syd den store agerumslade, der blev opført af Jesper Friis i 1630. På laden er der opsat en sandstenstavle med Friisernes og Ulfeldternes våben samt en latinsk inskription med oversættelsen: "Hvad er adelig byrd? Intet! Navn erhverves ene ved dåd, og dåd vore fædre har adlet.1630."
I 1860'erne blev gårdspladsen udvidet mod vest. Størsteparten af de eksisterende avlsbygninger blev revet ned og i 1867-1868 erstattet af nye bygninger, der lå vest for de tidligere bygninger.
Disse brændte i slutningen 1950'erne og blev i 1959 genopført af arkitekt Uldal Ekman.
Der er dog bevaret et lille grundmuret hus fra 1631, der stammer fra den oprindelige vestre fløj.
Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er fredede.
Litteratur
Engquist, Hans Henrik: “Fire fynske herreborge. Nyt syn på Rygaards, Hesselagergårds, Egeskovs og Ørbæklundes bygningshistorie”, i: Architectura 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Stilling, Niels Peter: Danmarks Herregårde. Fyn og Langeland. Gyldendal 2015.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Ørbæklunde Hovedgård
Region og kommune
Fyn - Nyborg
Offentlig adgang
Ingen offentlig adgang - kan ses fra vej
Ejer
Lars-Hågen Lange
Herregårdens størrelse
234 ha
Godsets størrelse
749 ha
Detaljeret størrelse
Herregården: ager 234 ha ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug, jagt/jagtudlejning og boligudlejning
Historiske forbindelser til andre herregårde
Bemærkninger om godset
Ørbæklunde Hovedgård er en del af Ørbæklunde, der bl.a. også omfatter Brenderupgård og Egemosegaarden og har et samlet areal på 749 ha
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021
Amt, herred og sogn
Svendborg - Vindinge - Ørbæk
Ejer
R. Lange
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
16.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
400000 (kr)
Ejendomsskyld skov
63000 (kr)
Drift
Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 115 køer, 60 kalve, 6 tyre, 20 heste, 10 føl. Der sælges ca. 100 svin om året.
Folkehold
1 forvalter(e), 1 fodermester(e), 6 elev(er), 1 karl(e), 7 daglejer(e), 19 polakker e.lign. om sommeren.
Bemærkninger om godset
Til gården hørte et bøndergods på 54.2 tdr. htk. Den samlede ejendomsskyld var på 802400 kr.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Svendborg - Vindinge - Ørbæk
Ejer
Justitsrådinde L. Lange
Herregårdens størrelse
37.83 htk
Skovskyld
0.29 htk
Mølleskyld
16.00 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
217.14 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
10.29 htk
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Svendborg - Vindinge - Ørbæk
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
43.21 htk
Skovskyld
0.29 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
286.00 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 3, s 596. Oplysningerne om bøndergodset stammer fra ChristensenHørsholm