Dansk (Skift)
English
  • Find herregård på kort
    • Herregårde nutid
    • Herregårde år 1900
    • Herregårde år 1850
    • Herregårde år 1770
  • Artikler om herregårde
  • Kort år 1900
  • Kort år 1850
  • Kort år 1770
  • Om hjemmesiden
  • Om hjemmesidens kort
  • Ordforklaring
  • Om Dansk Center for Herregårdsforskning
  • Kontakt Dansk Center for Herregårdsforskning
  • Cookie- og privatlivspolitik

Valdemars Slot

Valdemars Slot blev bygget af Christian IV (1577-1648) til hans søn med Kirsten Munk, Valdemar Christian.

Valdemars Slot er knyttet til søhelten Niels Juel og hans slægt, der stadig ejer godset.

Det første Valdemars Slot blev opført i renæssancestil af Christian IV (1577-1648).

I 1754 gennemførte Niels Juel den yngre en omfattende ombygning og udvidelse af gården og gav hovedbygningen sit nuværende udseende. Anlægget blev tegnet af den tyske arkitekt G.D. Tschierske, der også har tegnet Juelsberg og Langesø.

Ejerhistorie

Ejerhistorie

Det nuværende Valdemars Slot blev opført af Christian IV i perioden 1639-1644. Selvom bygningen og navnet Valdemars Slot stammer fra denne tid, strækker slottets historie sig længere tilbage. I middelalderen hed gården Kærstrup og lå ca. to km sydvest for slottets nuværende placering.

Den først kendte ejer af Kærstrup var Peder Nielsen Galen, der ejede gården mellem 1298-1312. Hans datter giftede sig med den holstenske adelsmand Hartvig Krummedige. Fra ham kom gården til Henneke og Benedict Ahlefeldt, der i 1387 solgte gården til Margrethe I (1353-1412).

Margrethe overdrog gården til Odense Bispestol, og ikke mindst biskoppen Jens Andersen Beldenak brugte gården flittigt. Beldenak kom fra beskedne kår som skomagersøn i Viborg. Med dygtighed fik han kæmpet sig op til de højeste stillinger i samfundet. I 1502 blev han udnævnt til biskop på Fyn, hvor han blev en af de mest indflydelsesrige mænd under kong Hans (1455-1513). Da Christian II (1481-1559) blev konge i 1513 faldt Beldenak i unåde, fordi han ikke ville give Kærstrup tilbage til Kronen. Heller ikke Frederik I (1471-1533) brød sig om Beldenak, og han lod ham derfor afskedige som biskop i 1529.

Beldenak blev dog boende på Kærstrup indtil 1532, hvor han som gengæld for drabet på Otte Porsfeld blev bortført og fængslet i Holsten.  Beldenak blev senere løsladt, men nåede aldrig hjem til Kærstrup igen. Han døde i 1537 i Lübeck.

I forbindelse med Reformationen i 1536 tilfaldt Kærstrup Kronen, og gården blev i en årrække herefter administreret af kongelige lensmænd. I 1573 mageskiftede Kronen gården til Erik Ottesen Rosenkrantz, der ønskede at lægge hele Tåsinge under Kærstrup. Det lykkedes imidlertidig ikke. Erik Rosenkrantz døde i 1575, og i 1623 solgte hans barnebarn Erik Ottesen Rosenkrantz gården til Ellen Marsvin.

De første årtier af 1600-tallet var præget af spekulationskøb og -salg af adelsgods. Det var en proces, hvor mange godsejere blev fanget i et net af dårlige lån. En række gamle adelsslægter gik fallit, mens et lille udsnit erhvervede sig enorme jordtilliggender og koncentrerede godserne på få hænder. Ellen Marsvin var en af de godsejere, der forstod at udnytte situationen, og hun brugte al sin energi på at udvide sine godsbesiddelser.

I 1630 overlod Ellen Marsvin, på Christian IV's (1577-1648) opfordring Kærstrup til sin datter Kirsten Munk, der havde været gift med Christian IV. Sammen havde de sønnen Valdemar Christian, og han overtog allerede i samme år, blot otte år gammel gården, der herefter blev kaldt Valdemars Slot.

Valdemar Christian fik efter datidens forhold den bedste uddannelse ved Sorø Akademi. Efterfølgende drog han på en lang dannelsesrejse rundt i Europa, og imens lod Christian IV opføre det nuværende slot. 

Kongen skænkede Valdemar Christian en del krongods på Tåsinge med den bagtanke, at han skulle samle hele Tåsinge under ét gods. Men nogen egentlig tilknytning til Tåsinge fik Valdemar Christian aldrig. Han vendte først tilbage til Danmark i 1644, og kort efter begyndte kampen om, hvem der skulle efterfølge Christian IV på tronen. Valdemar Christians svogre, ikke mindst Corfitz Ulfeldt og Hannibal Sehested, forsøgte at køre Valdemar Christian i stilling som tronarving, men det lykkedes ikke, og den nye konge blev Frederik III (1609-1670).

Da Corfitz Ulfeldt senere faldt i unåde hos kongen, blev trængslerne for Valdemar Christian store. Han havde knapt med penge, og han opholdt sig resten af sin tid mest i udlandet. I 1656 døde han i Polen i svensk krigstjeneste.

Valdemars Slot gik efter sønnens død tilbage til Kirsten Munk, der døde i 1658. Hun efterlod det til sin datter Hedevig. Under de efterfølgende krige mod Sverige i perioden 1657-1660 blev hovedbygningen hårdt medtaget, og Hedevigs økonomi var dårlig. Hendes kreditorer gjorde derfor udlæg i såvel gods som hovedbygning, og det var egentlig hensigten, at det store - stærkt forfaldne slot - skulle nedrives.

Såvel gods som hovedbygning blev imidlertid reddet af admiral Niels Juel. Juel tilhørte en gammel dansk adelsslægt Juel, der kan føres tilbage til 1350. Han var uddannet ved Sorø Akademi, men tog efterfølgende på en lang udenlandsfærd, hvor han bl.a. blev uddannet af den kendte hollandske admiral Tromp.

Danmark havde hårdt brug for veluddannede søfolk. I 1656 blev Niels Juel derfor kaldt hjem og fik kommandoen over sit første skib. Blot ét år senere blev han i 1657 udnævnt til Holmens admiral, og mellem 1657 og 1660 deltog han i Karl Gustav-krigene.

Under Den Skånske Krig (1675-1679) ledede Niels Juel den danske flåde, der erobrede Gotland i 1676. Hans største bedrift var danskernes sejr over en overlegen svensk flåde i et stort søslag i Køge Bugt den 1. juli 1677. Juels sejr vakte opsigt i hele Europa. Den svenske flåde mistede 20 skibe uden, at et eneste dansk skib gik tabt.

Efter sejren i Køge Bugt blev det økonomisk muligt for Niels Juel at erhverve sig det meste af Tåsinge. En del af jordtilliggendet fik han af kongen som betaling for sin indsats i krigen, mens han købte selve slottet af de kreditorer, der havde overtaget det efter Hedevig.

Juels plan var at samle hele Tåsinge under Valdemars Slot. Hans pligter i flåden holdt ham imidlertid i København, og det var derfor hans søn Knud Juel, der overtog godset ved farens død i 1697, som realiserede planerne.

Knud Juel opkøbte jorden på Tåsinge og lod i sit testamente oprette stamhuset Tåsinge til fordel for sønnen Niels Juel. Stamhuset blev en realitet i 1711, og Niels Juel fortsatte farens bestræbelser på at styrke godsets drift og økonomi. Han introducerede bl.a. frugtavl for godsets fæstebønder, ligesom han lod oprette et væveri på godset. Ved en gennemgribende ombygning og renovering i 1754 gav han desuden hovedbygningen dens nuværende udseende, idet han lod Christian IV's renæssanceborg ombygge til et moderne rokokoanlæg.

Niels Juel efterlod sig ingen børn, og i 1767 overtog nevøen Frederik Juel derfor Valdemars Slot. I hele 60 år sad han som godsejer på Tåsinge. Han interesserede sig især for landbruget, og under hans ledelse kom stamhuset Tåsinge igennem landbrugsreformerne på fredelig manér.

Udskiftningen af godsets landsbyfællesskaber tog fart i 1790'erne på Valdemars Slot, ligesom Frederik Juel i samme periode påbegyndte en gradvis afløsning af hoveriet, dvs. fæstebøndernes pligtarbejde. Frederik Juel, der var stærkt inspireret af oplysningstidens tanker, søgte at etablere et fattigvæsen på Tåsinge for derved at sikre godsets fattigste og mest trængende beboere. Han indrettede således to fattighuse, hvor de mest trængende kunne bo, og andre kunne købe mad til billige penge.

Efter Frederik Juels død i 1827 arvede hans søn Carl Juel godset. Han var gift med Sophie Frederikke Stieglitz-Brockdorff. Allerede i 1812 havde han - med udgangspunkt i hustruens ejendom Scheelenborg - oprettet baroniet Juel-Brockdorff. Baroniet havde i størstedelen af 1800-tallet hovedsæde på Scheelenborg, hvilket betød, at Valdemars Slot stod ubeboet og blev drevet af forvaltere.

Omkring 1900 var godsets økonomi meget dårlig. Stamhuset blev sat under administration, og fæstegårdene blev solgt til bøndernes selveje. En del af pengene blev brugt på en tiltrængt renovering af hovedbygningen. Da Valdemars Slot havde stået ubeboet i store dele af 1800-tallet, var hovedbygningen blevet forsømt. Under De Slesvigske Krige blev Valdemars Slot desuden brugt som hospital for sårede soldater, og i 1912 var det nødvendigt at restaurere hovedbygningen, hvis den skulle bevares.

Godset overgik til fri ejendom i 1923, og i den forbindelse afstod ejeren Carl Frederik Sophus Vilhelm Iuel-Brockdorff 110 ha af godsets jord til udstykning.

I 2003 arvedes Valdemars Slot af Caroline Fleming, som er kendt i offentligheden fra en række TV-programmer. I 2011 valgte hun at sælge Valdemars Slot tilbage til sin far.

Valdemars Slot drives i 2021 som en sammensat virksomhed med driftsområder inde for landbrug, skovbrug, udlejning, turisme, events, hotel og restauration. Hovedbygningen er åbent for publikum i sommersæsonen og er en af Fyns største turistattraktioner.  

Valdemars Slot omkring 1925. Fra Danmark på Film, Det Danske Filminstitut.

Tjenestefolk
1787

Folketælling 1787

Følgende oplysninger om herregårdens ansatte og samlede hushold stammer fra folketællinger fra 1787 og er gengivet med datidens stavemåde. Data er baseret på Rigsarkivets Dansk Demografisk Database og Folk i Fortiden. Læs mere om sidens informationer om tjenestefolk her og se sidens tema om tjenestefolk her.

Link til den oprindelige folketælling.

hr. kammer herre Friderich Juel

Herre til Thorsing Land

Alder: 77
Civilstand: Gift
Position i husstanden: Hosbond
Lucia Magdalene Charlotte Romo...??

Dame til Thorsing

Alder: 56
Civilstand: Gift
Position i husstanden: Madmoder
Carl Juel

Søn af første Ægteskab

Civilstand: -
Niels Juel

Ligesaa [Søn af første Ægteskab]

Alder: 1
Civilstand: -
Ane Margrethe Christ...??

Kammer Pige

Alder: 21
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Sophie Helene Kl...??

Dito [Kammer Pige]

Alder: 26
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Fridericha Sophie

Stue Pige

Alder: 21
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Charlotte K...??

Dito [Stue Pige]

Alder: 26
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Catrine Margrete

Huusholderske

Alder: 43
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Catrine Sørensdatter

Køkken?? Pige

Alder: 30
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Ane Marie Clausdatter??

Ligesaa [Køkken?? Pige]

Alder: 15
Civilstand: -
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Abel Frideriche Caspersdatter

Ligesaa [Køkken?? Pige]

Alder: 23
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Ellen Catrine Nilsdatter

Ligesaa [Køkken?? Pige]

Alder: 15
Civilstand: -
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Maren Christensdatter

Ligesaa [Køkken?? Pige]

Alder: 32
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Ane Pedersdatter

Malke Pige

Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Ane Axelsdatter

Dito [Malke Pige]

Alder: 33
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Ane Marie Knudsdatter

Dito [Malke Pige]

Alder: 36
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Bodil Pedersdatter

Dito [Malke Pige]

Alder: 30
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Karen Hansdatter

Vaage Kone

Alder: 50
Civilstand: Gift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Grete Christensdatter

...?? Pige

Alder: 29
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Maren Persdatter

Dito [...?? Pige]

Alder: 24
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Christian Meyersen??

Staldkarl

Alder: 50
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Hans Knudsen

Ligesaa [Staldkarl]

Alder: 67
Civilstand: Gift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Michel Andersen

Ligesaa [Staldkarl]

Alder: 30
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Niels Mortensen

??...karl

Alder: 23
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Peder Mortensen

Dito [??...karl]

Alder: 22
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Niels Hansen

Ladefoged

Alder: 24
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Lars Persen Espe

Klein og Grovsmed

Alder: 40
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Peder Davidsen??

Smedesvend

Alder: 27
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Friderich ...?? Wolf

Stald?? Kudsk

Alder: 30
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Carl Gustav Søeberg

Stald?? Karl

Alder: 34
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Hans Hansen

Gevorben Soldat??, Stald Dreng

Alder: 16
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Johan Herman Jensen

St...??

Alder: 29
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Anders Le...??

Stufen?? Kyndig??

Alder: 46
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Peder Kollerup

Kammertiener

Alder: 44
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Jacob Lentz??

Conditor

Alder: 23
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Christian Sigfred Lorentz??

Tiener

Alder: 26
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Johan Henrich Trol?? [Trøl??, Prol??, Prøl??]

Dtio [Tiener]

Alder: 25
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Friderich Essenreich??

Dtio [Tiener]

Alder: 24
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Hans Nicolai Hansen

S...?? Karl

Alder: 21
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Christian Bukkart

Hesteholder

Alder: 46
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Friderich Ludvig

Fyrbøder

Alder: 21
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Miels Jensen

Jægerdreng

Alder: 16
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Hans Pedersen

...??

Alder: 24
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Bernhard Carl Prehn

Hofmester?? hos Carl Juel

Alder: 23
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Jacob Rasmussen

Bliver af ...?? Slottet

Alder: 16
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Ernst Wilhelm Kloe...??

Bliver af ...?? Slottet

Alder: 13
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Niels Christensen

Bliver af ...?? Slottet

Alder: 11
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Gertrud Hansdatter

Faar ...?? og ...?? paa Slottet

Alder: 67
Civilstand: Enke
Position i husstanden: Fattige Folk
Kirsten Christensen

Faar ...?? og ...?? paa Slottet

Alder: 88
Civilstand: Enke
Position i husstanden: Fattige Folk
Claus Jensen

Faar ...?? og ...?? paa Slottet

Alder: 78
Civilstand: Enkemand
Position i husstanden: Fattige Folk
Peder Pedersen

Faar ...?? og ...?? paa Slottet

Alder: 86
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Fattige Folk
Povel Jensen

Faar ...?? og ...?? paa Slottet

Alder: 61
Civilstand: Enkemand
Position i husstanden: Fattige Folk
Sophie Amalie Pasberg

Lever af sin Pension

Alder: 88
Civilstand: Enke
Position i husstanden: -
Ane Mortensdatter ??

Kammerpige

Civilstand: Ugift
Position i husstanden: -
Berthel Pralsen??

Gartner

Alder: 52
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Hosbond
Ellen Friderichsdatter

-

Alder: 29
Civilstand: Ugift
Selle?? Marie

Lever af en liden capital

Alder: 65
Civilstand: Enke
Position i husstanden: Madmoder
Friderich Larsen Hof

...?? Mester

Alder: 48
Civilstand: Gift
Position i husstanden: Hosbond
Ane Lusie?? Valentinsdatter

Madmoder

Alder: 50
Civilstand: Gift
Lars Friderichsen

Søn af 1ste ægteskab

Alder: 15
Civilstand: Ugift
Valentin Friderichsen

Ligesaa [Søn af 1ste ægteskab]

Alder: 12
Civilstand: Ugift
Mette Friderishsdatter

Datter af samme [1ste ægteskab]

Alder: 9
Civilstand: Ugift
Kirsten Knudsdatter

Tieneste Pige

Alder: 31
Civilstand: Ugift
Jørgen Hansen

For...?? for ...?? paa Slottet

Alder: 63
Civilstand: Gift
Position i husstanden: Husbond
Margrete Fik?? [Lik??, Sik??, Tik??]

Madmoder og ...??

Civilstand: Gift
Ingeborg Fik?? [Lik??, Sik??, Tik??]

??

Alder: 67
Civilstand: Ugift
Bolette Jørgensdatter

Tienestefolk

Alder: 40
Civilstand: Ugift
Maren Madsdatter

Tienestefolk

Alder: 27
Civilstand: Ugift
Marie Jansdatter

Tienestefolk

Alder: 26
Civilstand: Ugift
Jørgen Jørgensen

Tienestefolk

Alder: 16
Civilstand: Ugift
Grete Christensdatter

...?? Pige

Alder: 29
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Maren Persdatter

Dito [...?? Pige]

Alder: 24
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Christian Meyersen??

Staldkarl

Alder: 50
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Hans Knudsen

Ligesaa [Staldkarl]

Alder: 67
Civilstand: Gift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Michel Andersen

Ligesaa [Staldkarl]

Alder: 30
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Niels Mortensen

??...karl

Alder: 23
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Peder Mortensen

Dito [??...karl]

Alder: 22
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Niels Hansen

Ladefoged

Alder: 24
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Lars Persen Espe

Klein og Grovsmed

Alder: 40
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Peder Davidsen??

Smedesvend

Alder: 27
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Friderich ...?? Wolf

Stald?? Kudsk

Alder: 30
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Carl Gustav Søeberg

Stald?? Karl

Alder: 34
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Hans Hansen

Gevorben Soldat??, Stald Dreng

Alder: 16
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Johan Herman Jensen

St...??

Alder: 29
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Anders Le...??

Stufen?? Kyndig??

Alder: 46
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Peder Kollerup

Kammertiener

Alder: 44
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Jacob Lentz??

Conditor

Alder: 23
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Christian Sigfred Lorentz??

Tiener

Alder: 26
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Johan Henrich Trol?? [Trøl??, Prol??, Prøl??]

Dtio [Tiener]

Alder: 25
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Friderich Essenreich??

Dtio [Tiener]

Alder: 24
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Hans Nicolai Hansen

S...?? Karl

Alder: 21
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Christian Bukkart

Hesteholder

Alder: 46
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Friderich Ludvig

Fyrbøder

Alder: 21
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Miels Jensen

Jægerdreng

Alder: 16
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Hans Pedersen

...??

Alder: 24
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Bernhard Carl Prehn

Hofmester?? hos Carl Juel

Alder: 23
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Jacob Rasmussen

Bliver af ...?? Slottet

Alder: 16
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Ernst Wilhelm Kloe...??

Bliver af ...?? Slottet

Alder: 13
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Niels Christensen

Bliver af ...?? Slottet

Alder: 11
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Alle ere tienestefolk
Gertrud Hansdatter

Faar ...?? og ...?? paa Slottet

Alder: 67
Civilstand: Enke
Position i husstanden: Fattige Folk
Kirsten Christensen

Faar ...?? og ...?? paa Slottet

Alder: 88
Civilstand: Enke
Position i husstanden: Fattige Folk
Claus Jensen

Faar ...?? og ...?? paa Slottet

Alder: 78
Civilstand: Enkemand
Position i husstanden: Fattige Folk
Peder Pedersen

Faar ...?? og ...?? paa Slottet

Alder: 86
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Fattige Folk
Povel Jensen

Faar ...?? og ...?? paa Slottet

Alder: 61
Civilstand: Enkemand
Position i husstanden: Fattige Folk
Sophie Amalie Pasberg

Lever af sin Pension

Alder: 88
Civilstand: Enke
Position i husstanden: -
Ane Mortensdatter ??

Kammerpige

Alder: 35
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: -
Berthel Pralsen??

Gartner

Alder: 52
Civilstand: Ugift
Position i husstanden: Hosbond
Ellen Friderichsdatter

-

Alder: 29
Civilstand: Ugift
Selle?? Marie

Lever af en liden capital

Alder: 65
Civilstand: Enke
Position i husstanden: Madmoder
Friderich Larsen Hof

...?? Mester

Alder: 48
Civilstand: Gift
Position i husstanden: Hosbond
Ane Lusie?? Valentinsdatter

Madmoder

Alder: 50
Civilstand: Gift
Lars Friderichsen

Søn af 1ste ægteskab

Alder: 15
Civilstand: Ugift
Valentin Friderichsen

Ligesaa [Søn af 1ste ægteskab]

Alder: 12
Civilstand: Ugift
Mette Friderishsdatter

Datter af samme [1ste ægteskab]

Alder: 9
Civilstand: Ugift
Kirsten Knudsdatter

Tieneste Pige

Alder: 31
Civilstand: Ugift
Jørgen Hansen

For...?? for ...?? paa Slottet

Alder: 63
Civilstand: Gift
Position i husstanden: Husbond
Margrete Fik?? [Lik??, Sik??, Tik??]

Madmoder og ...??

Alder: 67
Civilstand: Gift
Ingeborg Fik?? [Lik??, Sik??, Tik??]

??

Alder: 67
Civilstand: Ugift
Bolette Jørgensdatter

Tienestefolk

Alder: 40
Civilstand: Ugift
1850

Folketælling 1850

Følgende oplysninger om herregårdens ansatte og samlede hushold stammer fra folketællinger fra 1850 og er gengivet med datidens stavemåde. Data er baseret på Rigsarkivets Dansk Demografisk Database og Folk i Fortiden. Læs mere om sidens informationer om tjenestefolk her og se sidens tema om tjenestefolk her.

Johan Georg Stabel

Forvalter

Alder: 35
Fødested: Slagelse
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Clementine Smith

Husholderske

Alder: 37
Fødested: Faaborg
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Anne Rostgaard

Stuepige

Alder: 68
Fødested: Bregninge/tåsinge
Civilstand: Enke
Sted: Valdemar Slot
Anne Margrethe Rønning

Oldfrue

Alder: 67
Fødested: Odense Amt
Civilstand: Enke
Sted: Valdemar Slot
Morten Christian Pedersen

Skibstømmermand

Alder: 23
Fødested: Viborg Amt
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Johan Jensen

Skovfoged

Alder: 25
Fødested: Rendsborg
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Niels Christensen

Tjenestekarl

Alder: 39
Fødested: Ærø
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Lars Christiansen

Murersvend

Alder: 38
Fødested: Øster Skerninge
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Anders Christiansen

Smedesvend

Alder: 34
Fødested: Trolleberg
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Jens Rasmussen

Tjenestekarl

Alder: 45
Fødested: Bregninge/tåsinge
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Claus Thomsen

Tjenestekarl

Alder: 28
Fødested: Ærø
Civilstand: Gift
Sted: Valdemar Slot
Christen Albrechtsen

Tjenestekarl

Alder: 24
Fødested: Ærø
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Peder Thomsen Pedersen

Tjenestekarl

Alder: 24
Fødested: Ærø
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Christian Nielsen

Tjenestekarl

Alder: 16
Fødested: Landet
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Inger Hansdatter

Bryggerpige

Alder: 32
Fødested: Auernakø
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Pouline Nielsen

Mejerske

Alder: 27
Fødested: Vester Skerninge
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Anne Larsdatter

Mejerske

Alder: 38
Fødested: Mesinge
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Anne Larsen

Malkepige

Alder: 20
Fødested: Bregninge/tåsinge
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Marie Hansdatter

Malkepige

Alder: 22
Fødested: Hesselager
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Sofie Christiansen

Malkepige

Alder: 30
Fødested: Øster Skerninge
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Marie Hansdatter

Malkepige

Alder: 22
Fødested: Bjerreby
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Christen Jensen Christensen

Arbejdskarl

Alder: 36
Fødested: Ærø
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Niels Jørgensen

Arbejdskarl

Alder: 22
Fødested: Landet
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Johannes Holm

Gartnersvend

Alder: 22
Fødested: Nyborg
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Claus Hansen

Røgter

Alder: 62
Fødested: Ærø
Civilstand: Gift
Sted: Valdemar Slot
Jens Hansen

Tjenestekarl

Alder: 43
Fødested: Rønninge
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Christoffer Christiansen

Smedesvend

Alder: 24
Fødested: Stubberup
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Hans Ludvigsen

Smedesvend

Alder: 16
Fødested: Nørre Lyndelse
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Hans Peder Jeppesen

Røgter

Alder: 61
Fødested: Ærø
Civilstand: Gift
Sted: Valdemar Slot
Jørgen Peder Jørgensen

Tjenestekarl

Alder: 21
Fødested: Ærø
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Christian Havndrup

?svend

Alder: 37
Fødested: Rudkøbing
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Kirsten Jakobsdatter

Hønsekone

Alder: 51
Fødested: Bjerreby
Civilstand: Enke
Sted: Valdemar Slot
Karen Larsen

Datter

Alder: 11
Fødested: Bregninge/tåsinge
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Johanne Sørensen

Kokkepige

Alder: 32
Fødested: Kerteminde
Civilstand: Enke
Sted: Valdemar Slot
Rasmus Jørgensen Rimer

Kludekræmmer

Alder: 45
Fødested: Bregninge/tåsinge
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Erik Eriksen

Malersvend

Alder: 27
Fødested: Haderslev
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Christoffer Viir

Malersvend

Alder: 24
Fødested: Kerteminde
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Anders Knudsen

Tjenestekarl

Alder: 26
Fødested: Gudbjerg
Civilstand: Ugift
Sted: Valdemar Slot
Bygninger

Hovedbygning

Den nuværende hovedbygning på Valdemars Slot er et trefløjet anlæg. Hovedfløjen og den nordlige sidefløj er begge i to etager over en høj kælder, mens den sydlige fløj rummer kapellet. Bygningen er opført i røde mursten og afsluttes af et markant valmet skifertag, der er karakteriseret af kvistvinduer. Det trefløjede anlæg indgår i en tæt forbindelse med anlæggets øvrige elementer - portbygninger, avlslænger og thepavillon - og udgør et helstøbt rokokoanlæg.

Vinduerne har sandstensindfatning, og mod gården i øst er der midt for fløjen opført en bred dobbelttrappe, der fører op til hovedindgangen. Symmetrien på hovedfløjens facade brydes af to store blyindfattede ruder, der præger fløjens nordlige afsnit og som åbner ind til kapellet i den nordlige sidefløj.

Slottet blev bygget af Christian IV i perioden 1639-1644, og arkitekten var den anerkendte bygmester Hans von Steenwinkel. Christian IV's slot var et anseligt anlæg i klassisk renæssancestil opført i røde sten. Hovedfløjen blev mod øst karakteriseret af et centralt placeret ottekantet indgangstårn. Fløjen havde svungne gavle med sandstensornamenter. To mindre sidefløje åbnede sig mod vest.

Slottet blev midlertidigt stærkt ødelagt under Karl Gustav-krigene (1657-1660) og blev betegnet som en ruin, da Niels Juel erhvervede godset i 1678. Juel omdannede hovedbygningen til centrum for et klassisk barokanlæg. Regelmæssighed og symmetri var barokkens nøgleord, og det var efter de krav, Niels Juel lod Valdemars Slot istandsætte.   

Det ottekantede trappetårn og de svungne gavle blev fjernet, ligesom der blev opført en bred dobbelttrappe, der førte op til indgangspartiet.

Det var imidlertid først, da Niels Juel - sønnesønnen af samme navn - kom til Valdemars Slot, at godset fik det udseende, vi kender i dag. I 1754 påbegyndte han således en omfattende renovering og udvidelse af Valdemars Slot.

Juel gjorde arkitekten G.D. Tschierske ansvarlig for renoveringen. Tschierske var inspireret af den franske rokoko, og den tætte forbindelse mellem bygningen og den omgivende natur. Elementer af Tschierskes rokokoanlæg er i dag forsvundet, bl.a. den brede symmetriske pilasterbårne fronton, der karakteriserede hovedfløjen mod gården. Det storslåede anlæg, hvor avlsbygninger sammen med hovedbygning, portbygninger og thepavillon udgør et symmetrisk anlæg, er bevaret.

Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.

Andre bygninger
Ladebygningen fra Christian IV's tid nedbrændte i 1749, hvilket gav Niels Juel anledning til at gennemføre sit storstilede bygningsprojekt.

Juels avlsanlæg ligger umiddelbart øst for hovedbygningen, hvor to staldlænger indgår et stramt symmetrisk anlæg. Anlægget er bygget op om en længdeakse, der strækker sig fra hovedbygningens midte til den lille tepavillon ved vandet, og en tværakse, der følger den offentlige vej, der løber parallelt med hovedbygningen gennem de to portbygninger. Den sydlige staldlænge blev opført i 1754 og den nordlige i 1755. Længerne afgrænser sammen med portbygninger, hovedbygning og thepavillon et rektangulært anlæg med et stort vandbassin.

Nord for dette anlæg ligger ridehus, staldlænger og lade opført i gule mursten i sidste halvdel af 1800-tallet.

Sydvest for hovedbygningen, uden for anlægget defineret af hovedbygning, pavillon, portbygninger og staldlænger, ligger en trelænget bindingsværksbygning, der tidligere rummede magasin, godskontor, smedje og forvalterbolig. Bygningen er opført i 1755.

De klassicistiske portbygninger, der stammer fra 1755, er opført i grundmur. De buede mure, der forbinder hovedbygning med portbygninger, er opført samtidig.

Thepavillonen, der afslutter Juels barokanlæg mod øst, er opført i 1755 i pudset grundmur. Facaderne karakteriseres af store vinduespartier og en gennemgående frontspids.

Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne såvel som portbygninger og thepavillionen er fredede. 

Kulturmiljø

Kulturmiljø

I forbindelse med Niels Juel ombygning af godset lavede man et spejlbassin og en thepavillon.

Frederik Juel oprettede et fattigvæsen på Tåsinge. Formålet var at sikre hjælp til de mest trængende beboere på øen. Han indrettede derfor to fattighuse, hvor de mest trængende kunne bo, og andre kunne købe mad til billige penge. Samtidig indrettede han nye skoler.

Til Valdemars Slot hører et anseeligt haveanlæg, hvor der blandt andet er en frugt- og urtehave.

Ved restaureringen i 1930-1931 anlagde havearkitekt A. Russell en blomsterhave vest for hovedbygningen.

Sydøst for Valdemar Slot tæt ved stranden ligger Generalindehuset, som Frederik Juel opførte i slutningen af 1700-tallet som enkesæde. Den klassicistiske bygning står med pudsede grundmure og karakteriseres af en bred gennemgående frontspids i to etager. Bygningen har valmet mansardtag.

Da Frederik Juel interesserede sig meget for landbrug, byggede han avlsgården Thaersminde, som lå under Valdemars Slot. Avlsgården blev nedbrudt i 1951.

Voldstedet efter den middelalderlige borg Kærstrup ligger 2 km sydvest for Valdemars Slot.

Fredningsstatus 2021: Generalindehuset er fredet. 

Valdemars Slot
Slotsalleen 100
5700 Svendborg

Ejerrække

  • (1353-1363) Hartvig Krummedige
  • ( - ) Benedict Ahlefeldt
  • ( -1387) Henneke Ahlefeldt
  • ( -1387) Benedict Hansen
  • (1387- ) Kronen
  • ( -1536) Odense Bispestol
  • (1536-1573) Kronen
  • (1573-1575) Erik Ottesen Rosenkrantz
  • (1575-1616) Jacob Rosenkrantz
  • (1616-1623) Erik Rosenkrantz
  • (1623-1630) Ellen Marsvin
  • (1630-1656) Valdemar Christian
  • (1656-1661) Kirsten Munk
  • (1661-1662) Hedevig, gift Ulfeldt
  • (1662-1663) Corfitz Ulfeldt
  • (1662-1678) Jørgen Matthisen
  • (1663-1678) Kronen
  • (1678-1697) Niels Juel
  • (1697-1709) Knud Juel
  • (1709-1766) Niels Juel
  • (1766-1767) Carl Juel
  • (1767-1827) Frederik Juel
  • (1827-1859) Carl Juel-Brockdorff
  • (1859-1876) Frederik Carl Juel-Brockdorff
  • (1876-1900) Carl Frederik Juel-Brockdorff
  • (1900-1912) Frederik Carl Juel-Brockdorff
  • (1912-1971) Carl Frederik Iuel-Brockdorff
  • (1971-2003) Niels Krabbe Iuel-Brockdorff
  • (2003-2011) Caroline Elizabeth Iuel-Brockdorff, gift Fleming
  • (2011-2017) Niels Krabbe Iuel-Brockdorff
  • (2017-2022) Louise Eleonora Kathleen Iuel-Brockdorff, gift Albinus og Caroline Elizabeth Iuel-Brockdorff, gift Fleming
  • (2022-) Louise Eleonora Kathleen Iuel-Brockdorff, gift Albinus

Litteratur

Nielsen, C.G.: Taasinge - før og nu. 1901.

Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver- landskaber. København 1980.

Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.

Stilling, Niels Peter: Danmarks Herregårde. Fyn og Langeland. Gyldendal 2015.

Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.

http://www.valdemarsslot.dk/

Gårdens stamdata gennem tiden

NUTID (2021)

Nuværende navn

Valdemars Slot Gods

Region og kommune

Syddanmark - Fyn og øer - Svendborg

Offentlig adgang

Slotsmuseet og Jagt- og Trofæmuseet har åbent alle dage

Ejer

Louise Eleonora Kathleen Iuel-Brockdorff, gift Albinus (2022)

Herregårdens størrelse

500 ha

Godsets størrelse

0 ha

Detaljeret størrelse

Ager 288 ha, skov 184 ha, park/have 28 ha, bortforpagtet 270 ha

Funktion

Landbrugsdrift/skovbrug, museum, oplevelsesøkonomi, jagt/jagtudlejning, boligudlejning og erhvervsudlejning

Historiske forbindelser til andre herregårde

Scheelenborg

Bemærkninger om godset

Ingen

Kilder

Større Gårde & Skove. Nærum 2021

1900

Amt, herred og sogn

Svendborg - Sunds - Bregninge

Ejer

Fr. Carl Niels Otto August Baron Juel-Brochdorff

Herregårdens størrelse

0.00 htk

Godsets størrelse

Ingen oplysninger

Detaljeret størrelse

150.00 tdr.l

Skovskyld

0.00 htk

Avlsgårde

Ingen oplysninger

Ejendomsskyld gård

750000 (kr)

Ejendomsskyld skov

646700 (kr)

Drift

Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 140 køer, 100 kalve, 5 tyre, 30 heste, 15 føl. Der sælges ca. 400 svin om året.

Folkehold

2 forvalter(e), 1 fodermester(e), 2 forkarl, 1 elev(er), 15 karl(e), 6 pige(r), 8 daglejer(e), 12 daglejer(e) under høsten.

Bemærkninger om godset

Under Stamhuset Thorsenge hørte samlet: 999.9 tdr. htk. bøndergods, 1550 tdr.l. skov (81.1 tdr. htk.), 54000 kr. i fideikommiskapital, 21600 kr. i bankaktier. Den samlede ejendomsskyld var 8621890 kr.

Kilder

Ingen oplysninger

1850

Amt, herred og sogn

Svendborg - Sunds - Bregninge

Ejer

Stamhusbesidder Baron C. Juel-Brockdorff

Herregårdens størrelse

66.28 htk

Skovskyld

60.51 htk

Mølleskyld

7.00 htk

Avlsgårde

0.00 htk

Fæstegods

Ingen oplysninger

Fæstegårde

1072.54 htk

Arvefæstegårde

0.00 htk

Leje- og tyendehuse

144.85 htk

Bemærkninger om godset

Ejendommen er med den underliggende avlsgård Tærsminde.

Kilder

Ingen oplysninger

1770

Amt, herred og sogn

Svendborg - Sunds - Bregninge

Ejer

Ingen oplysninger

Herregårdens størrelse

56.57 htk

Skovskyld

13.33 htk

Mølleskyld

6.00 htk

Tiende

0.00 htk

Fæstegods

1002.00 htk

Bemærkninger om godset

Ingen

Kilder

Danske Atlas bd 3, s 598. Oplysningerne om bøndergodset stammer fra ChristensenHørsholm

Valdemars Slot
Slotsalleen 100
5700 Svendborg

Ejerrække

  • (1353-1363) Hartvig Krummedige
  • ( - ) Benedict Ahlefeldt
  • ( -1387) Henneke Ahlefeldt
  • ( -1387) Benedict Hansen
  • (1387- ) Kronen
  • ( -1536) Odense Bispestol
  • (1536-1573) Kronen
  • (1573-1575) Erik Ottesen Rosenkrantz
  • (1575-1616) Jacob Rosenkrantz
  • (1616-1623) Erik Rosenkrantz
  • (1623-1630) Ellen Marsvin
  • (1630-1656) Valdemar Christian
  • (1656-1661) Kirsten Munk
  • (1661-1662) Hedevig, gift Ulfeldt
  • (1662-1663) Corfitz Ulfeldt
  • (1662-1678) Jørgen Matthisen
  • (1663-1678) Kronen
  • (1678-1697) Niels Juel
  • (1697-1709) Knud Juel
  • (1709-1766) Niels Juel
  • (1766-1767) Carl Juel
  • (1767-1827) Frederik Juel
  • (1827-1859) Carl Juel-Brockdorff
  • (1859-1876) Frederik Carl Juel-Brockdorff
  • (1876-1900) Carl Frederik Juel-Brockdorff
  • (1900-1912) Frederik Carl Juel-Brockdorff
  • (1912-1971) Carl Frederik Iuel-Brockdorff
  • (1971-2003) Niels Krabbe Iuel-Brockdorff
  • (2003-2011) Caroline Elizabeth Iuel-Brockdorff, gift Fleming
  • (2011-2017) Niels Krabbe Iuel-Brockdorff
  • (2017-2022) Louise Eleonora Kathleen Iuel-Brockdorff, gift Albinus og Caroline Elizabeth Iuel-Brockdorff, gift Fleming
  • (2022-) Louise Eleonora Kathleen Iuel-Brockdorff, gift Albinus

Herregårde i nærheden

Vis på kort

Bjørnemose

Vis på kort

Klingstrup

Vis på kort

Lehnskov

Vis på kort

Vejstrupgaard

Dansk Center for Herregårdsforskning
Randersvej 2
8963 Auning

T: 86 48 30 01
herregaardsforskning.dk
dch@gammelestrup.dk