

Ved den vestjyske herregård Nørre Vosborg kan man vælge mellem tre trampestier af forskellig længde. Stierne er markeret med stolper og undervejs er der flere stop med skilte, hvor små historier udfolder sig. Her kan man opleve det gamle herregårdsanlæg og det særlige vestjyske fjordlandskab.
Praktisk Startadresse: Vandreruterne starter ved Nørre Vosborg, Vembvej 35 Terræn: Kuperet, trampestier, enkelte gangbroer og lille stykke skovsti Længde: 1,6, 2,9 eller 4,9 km. Ejerforhold: Nørre Vosborg er i dag ejet af Realdania Byg A/S og varetages af Fonden Nørre Vosborg. Stierne er anlagt på Nørre Vosborgs jorde, men er åbne for offentligheden. Kontakt: nrvosborg.dk Adgang til herregården: Adgang til hovedbygning og park. Museet har åbent i weekender fra april til november. Kontakt herregården for oplysninger om åbningstider i hverdage. |
Nørre Vosborgs historie strækker sig tilbage til 1200-tallet, hvor gården lå ved Storås tidligere munding i Nissum Fjord. Nørre Vosborg ligger i dag længere inde, men stadig tæt på Storå. Hovedbygningen ligger beskyttet af jordvolde og voldgrav - både mod fjender og mod oversvømmelser fra Vesterhavet.
Vandrestierne starter foran Nørre Vosborgs porttårn fra omkring 1790 og leder én gennem et stykke skov. Her deles stien og mens den korteste fører videre ind gennem skoven, fører de andre ud mod den åbne, flade eng og Storå. Den bugtende år har i århundreder været et karakteristisk element i landskabet ved Nørre Vosborg. Storå forsynede herregården og dens ansatte med masser af fisk og gav arbejderne gode transportmuligheder mellem godset, Skærum Mølle, møllens teglværk og Vemb. De store engarealer har gennem tiden været brugt som græsningsarealer. Der blev også dyrket korn, men ofte med ringe udbytte. Den gode jord siges at være nær møllen, øst for Vemb.
H.C. Andersen besøgte Nørre Vosborg i 1859 og gav i den forbindelse udtryk for sin begejstring for Nørre Vosborg og dets oaselignende omgivelser i et barskt landskab:
Her under det blomstrende Hyldetræ Vi sidde mod Vinden deiligt i Læ Og see over Buske og Træers Top Smukt Nørre Vosborg løfte sig op Med Taarn og med Gavl, som i gamle Dage, Og gjennem vor Tanke Minderne drage Om Bugge og Podebusk – til Peder Tang, Sært Tankerne svulme og blive til Sang
Nørre Vosborg var længe ejet af familien Tang. Peder Tang købte herregården i 1787, og familien ejede efterfølgende gården frem til 2004. Peder Tang var søn af en fæstebonde under Nørre Vosborg og kunne efter at have tjent store formuer som købmand købe Nørre Vosborg. I 2004 købte fonden Realdania Nørre Vosborg og gennemførte en gennemgribende restaurering af herregården. Sidenhen er herregården blevet indrettet hotel, restaurant, konferencevirksomhed og kulturcenter.