Dansk (Skift)
English
  • Find herregård på kort
    • Herregårde nutid
    • Herregårde år 1900
    • Herregårde år 1850
    • Herregårde år 1770
  • Artikler om herregårde
  • Kort år 1900
  • Kort år 1850
  • Kort år 1770
  • Om hjemmesiden
  • Om hjemmesidens kort
  • Ordforklaring
  • Om Dansk Center for Herregårdsforskning
  • Kontakt Dansk Center for Herregårdsforskning
  • Cookie- og privatlivspolitik

Vandrerute: Vemmetofte Kloster

Vemmetofte Kloster på Stevns er en gammel herregård, der sidenhen blev oprettet som jomfrukloster for adelstandens ugifte døtre. Både kulturmiljøet nær hovedbygningen og det omkringliggende landskab er præget af Vemmetoftes lange og fortsatte historie som både kloster og gods. Landskabet kan opleves i Vemmetoftes park såvel som ved to ruter i skovene mod syd.

 

Praktisk

Startadresse: Turen starter ved parkeringspladsen på Vemmetoftevej, Vemmetoftevej 34, 4640 Faxe (rød tur) eller parkeringspladsen ved restaurant “Skovfogedstedet”, Ny Strandskov 4, 4640 Faxe (blå og gul tur)

Længde: Ved Vemmetofte Kloster er der tre ruter. En rute på 5 km. (blå tur), en rute på 3½ km. (rød tur) og en rute på 4½ km. (gul tur).

Ejerforhold: Vemmetofte Kloster

Kontakt: vemmetofte.dk

Adgang til herregården: Skov og park er åbent for offentligheden

 

Vemmetofte, der opstod som herregård i 1300-tallet, blev i 1696 købt af dronning Charlotte Amalie. Hun ejede flere godser på egnen og havde med Vemmetofte den hensigt at oprette et adeligt jomfrukloster, hvor adelens ugifte døtre kunne få ophold. Klostret blev oprettet ved datteren prinsesse Sophie Hedevigs testamente i 1735 og har siden da fungeret som sådan. Landskabet omkring Vemmetofte er i dag præget af dels klostrets tilstedeværelse og dels den godsdrift, der blev drevet under klostret.

I Vemmetoftes nære landskab ligger den offentlige park, der breder sig fra hovedbygningen mod nord. Tidligere strakte parken sig længere nordpå til det punkt, som klosterfrøkenerne kaldte for ”Verdens Ende”, og som markerede, hvor langt de måtte bevæge sig væk fra klostret. Vejen derud af den lange lindeallé kaldte de for ”Evighedsstien”. Klosterfrøkenerne var underlagt en priorinde, der stod for den daglige drift i klostret og krævede en streng klostertugt. Det var vigtigt, at klostrets beboere levede et fromt og inderligt kristent liv efter 1700-tallets pietistiske strømninger.

Den 300 meter lange lindeallé stammer fra den barokhave, der blev anlagt i Prins Carls ejertid (1714-1729). Han opførte også store dele af det avlsgårdsanlæg, som fortsat ligger i forlængelse af hovedbygningen mod syd, men som dog i 1800-tallet gennemgik ombygninger.

Nordøst for hovedbygningen ligger Dyrehaven, der nævnes første gang i 1503, men som blev nyanlagt i 1715 under dronning Charlotte Amalies ejerskab. Dyrehaven havde indtil omkring år 1900 en større bestand af hjortevildt til jagtformål. I dag er Dyrehaven delvist indrettet til kirkegård for Vemmetofte Sogn og klosterkirke, der ligger i hovedbygningens sydlige fløj.

Bevæger man sig længere ud i landskabet, er Vemmetofte omkranset af skov både mod nord, vest og længere mod syd. Skovarealerne mod syd går helt ud til stranden og Faxe Bugt. Store dele af lokalområdet er i det hele taget dækket af skov, der gennem tiden har indgået i godsets omfattende skovdrift. I dag drives der på Vemmetofte en større godsdrift med særligt fokus på skovbrug.

Se også

Vandrerute: Glorup
Vandrerute: Brejninggaard
Vandrerute: Frederiksdal (Lolland)
Vandrerute: Jægerspris
Vandrerute: Kalø
Vandrerute: Nørre Vosborg
Cykelrute: Pederstrup
Vandrerute: Selsø
Vandrerute: Skjoldenæsholm
Vandrerute: Spøttrup
Vandrerute: Sønderskov
Se mere om herregårdenes landskab

Dansk Center for Herregårdsforskning
Randersvej 2
8963 Auning

T: 86 48 30 01
herregaardsforskning.dk
dch@gammelestrup.dk